Fórum
Už rok na Hostlandu...
Už dva roky na Hostlandu!
Už víc jak 5 let na Hostlandu!
Právě uplynul rok od doby, kdy jsme začali PJZ, Pika a pár dalších menších webů hostovat u firmy Hostland. Důvody změny hostingu byly jednak snaha o snížení nákladů a dále pak nabídka dalších služeb, který předchozí hosting nenabízel. Rád bych vás tedy zeptal, zda jste za ten rok zpozorovali nejaká významnější problémy, zejména co se týče rychlosti načítání stránky, výpadků služby atd.. Za mě rychlosti/odezvy OK, bylo pár výpadků z toho cca 2 delší nebyly vinou providera, ale došlo k poruše konektivity po cestě. Na začátku nás zlobil ten antibot systém, směrující login na stránku, kde bylo nutné akci potvrdit, to jsem vyřešil změnou přihlašovacího scriptu a nyní to už nastává jen výjimečně, jinak myslím že kvalita služeb se nijak významně nezměnila a většina návštěvíků změnu hostingu ani nezpozorovala. Každopádně v tuto chvíli máme předplaceno ještě více než 400 dní, kdyby během této doby nastaly nějaké větší problémy, můžeme se pak opět přestěhovat někam jinam.
[22] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 02.05.2021 v 19:46:59, OdpovědětIP hash: 97eda76253f76f49
Zajímavé - že ten test odpojení Ruska od zahraničního internetu byl jen fake-news šířený pomatenci je pro mě naprostá novinka. Vzhledem k tomu, že mělo jít jen o krátkodobý experiment, dávalo mi to z technického hlediska naprostý smysl, protože v případě vzniku nějakého mezinárodního konfliktu je útok na internet něco, s čím by se imho mělo určitě počítat - a tedy být na to připravený. A vzhledem k tomu, jak se Rusko snaží osamostatnit (např. čím dál více tlačí na vlastní software), tak mi přišel tenhle krok naprosto logický. Obzvlášť, když se dnes spousty webů dobrovolně navazují na Google (např. skrz jeho ReCaptcha), vzniká jedno slabé místo, které když odpojíš, kaskádovitě padají spousty dalších služeb. Koneckonců v posledních cca 5 letech se párkrát krátce ukázalo, že když vypadne Google DNS, prakticky lidem „vypadne internet“. To, že tuto problematiku neřešíme u nás v ČR, mě nijak nepřekvapuje, ale že i Rusko, to je pro mě překvapení. No, nechal jsem se nachytat na fake-news :P. A to jsem si myslel, že můj filtr konspiračních teorií je příliš nízký vzhledem k tomu, že v posledních letech vyšly najevo věci, které bych předtím hodnotil jako zanedbatelně pravděpodobné ^^; ... Omlouvám se, ohledně politiků, FB, Twitteru a našich operátorů nebudu reagovat - aktuální situace mě tolik frustruje, že se mi o tom nechce psát ani na to myslet. „Ale zatím nemám důvod, psal jsem to spíš s nadsázkou, než že bych se takového vývoje skutečně obával.“ V tom případě míra tvého optimismu je výrazně vyšší, než ta moje :D.
[23] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 02.05.2021 v 20:42:25, OdpovědětIP hash: b8fe1308a6357336
[22] : samozrejme to nebyl fakenews, to jen pro vuka je "pomatenec" kdokoliv, kdo nehezky premysli o nejakem z jeho oblibenych totalitnich rezimu... napr. www.bbc.com/news/technology-50902496
[23] : Vzhledem k tomu, že pracuji s kolegy z Ruska, kteří se náhodou vyjadřovali i k tomuto tématu (a zároveň jsou IŤáci, takže je to oblast jim blízká), stavím na informacích od nich a považuji je za poměrně důvěryhodné. Už i proto, že jako většina lidí, kteří pracují v cizině, vnímají, že "západ" je ekonomicky hodně napřed a rozhodně se nevyjadřují jako nekritičtí "fanoušci" prezidenta Putina. Každá země má své extrémisty v politice, kteří nastolují různá témata a já netvrdím, že tam takové návrhy nepadly, ale jejich realizace prý nepřipadá v úvahu. Třeba se ovšem já o oní mýlíme a budeme překvapeni... Nemám v oblibě žádné totalitní režimy. Pokud je mi něco sympatické, pak je to stát založený na pravicové politice (nízké daně, minimální regulace a zásahy státu do života lidí a podnikání, volný trh bez dotací atd..) s občany, pro které pojmy jako "národ" a "národní hrdost" nejsou jen prázdná slova.
[25] Vložil Kochta dne 04.05.2021 v 09:05:23, OdpovědětIP hash: dd5e9de81324c275
'Pokud je mi něco sympatické, pak je to stát založený na pravicové politice (nízké daně, minimální regulace a zásahy státu do života lidí a podnikání, volný trh bez dotací atd..) s občany, pro které pojmy jako "národ" a "národní hrdost" nejsou jen prázdná slova.' Moc hezké, akorát že v dnešní době řádících levičáků se takovým lidem říká 'nácek'. :D
Ale k čemu tahle hádka? Jak tady tohle souvisí s pokémony? No tak, přece se to dá vyřešit i jinak. Jestli máš něco proti VUKovi, tak si s ním promluv v soukromých zprávách Kochto.
[25] Kochta: Tak je pravda, že v "dnešní době řádících levičáků" mě opravdu někdo z nich může za ten názor "náckem" nazvat, i když to co jsem psal s fašismem (tím méně nacismem) nemá nic společného. O žádné nadřazenosti ras nebo národa nad druhými jsem nic nepsal..
[26] Scyther mantis: Nenazval bych to hádkou. Navíc Kochtův post na mě působí spíš jako ironický povzdech nad dnešním pokřiveným fungováním světa. Podle mě tím Kochta vůbec nemyslel, že jsem podle něj "nácek". Pokud ano, pak jsem to tak nepochopil. Jinak děkuji za podporu. Ale vnímám to tak, že tohle téma jsem tu rozvinul já, nemohu se tedy zlobit na druhého, který na můj post zareaguje. Vím, že nePoké témata jsou proti pravidlům, na jejichž tvorbě jsem se podílel, ale aktivita je tady natolik slabá, než aby něčemu vadilo, že se tu občas řeší i nesouvisející téma. Pokud jde s slušnou výměnu názorů bez vulgarismů, osobních útoků atd.. nemám s tím problém i když ji otevře někdo jiný. Zpráva byla změněna dne 04.05.2021 v 14:50:12
[28] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 05.05.2021 v 20:22:17, OdpovědětIP hash: 97eda76253f76f49
[23] : [24] lisakVUK: Asi se mi v tom nechce hrabat víc do hloubky, takže si jen mentálně poznamenám, že musím být obezřetnější u článků a zpráv na root.cz.
[28] : Abys to dobře pochopil. Já netvrdím, že mám pravdu. Stavím na nějakých informacích, ty na jiných. Neříkám, že mé zdroje jsou důveryhodnější. Ale snažím se neodsuzovat na základě informací jen jedné strany.
V poslední době čím dál víc vidím, že lidé jsou schopni přijímat propagandu a nekriticky něčemu věřit. Vždy, kdy někdo něco hodnotí černobíle, používá silná slova hodný/zlý, připomene mi to komunistické Rudé Právo. Tam nás taky krmili tím, jak je Amerika "osa zla", slogany "Regane stůj, svět není tvůj" atd... A mám takový pocit, že dnes je to trady zase zpátky, jen se obrátila orientace. A to včetně takové primitivní rétoriky. Svět je složitý, a kdykoliv někdo něco zjednodušuje na černou a bílou, tak to "smrdí". Velmoci mají své zájmy, nikdo nám nic nedá pro naše krásné oči. A je na nás, abychom se prali o ty své. Děsí mě, kolik lidí je schopných na základě neprokázaných obvinění odsuzovat, kritizovat, ba i lynčovat, kdyby měli tu možnost. Dneska je móda nadávat na Rusko, vykreslovat ho jako zaostalý darebácký stát. Je to stejná blbost, jako byly snahy komunistů, vykreslit tak Ameriku. Svět prostě není černobílý.
[30] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 06.05.2021 v 18:56:34, OdpovědětIP hash: 97eda76253f76f49
[29] lisakVUK: S tím, co píšeš musím, bohužel, souhlasit, jak v rámci zjednodušování na černou/bílou, tak odsuzování a kritizování na základě neprokázaných informací. Píšeš „lynčovat, kdyby měli tu možnost“ - a sice to není vyloženě lynč, ale bohužel určitá forma elektronické šikany není nic neobvyklého v těchto situacích. Popravdě, zrovna tyto dny trávím závěr jednoho komixu, který se tomuto tématu věnuje. Naprosto mě dostala reakce čtenářů v diskuzi pod jednotlivými kapitolami - po nějakou dobu sympatizovali s hlavní postavou a odsuzovali postavy, které šikanovaly, ať už osobně či přes internet. Jenže pak hrdinka udělala jednu hloupost (a nebylo to nic zlého, ani neúmyslně) a část čtenářů otočila a začala přát této postavě smrt. Jistě, lze namítnout, že jde jen o fiktivní postavu, ale mě docela šokovalo, že těm lidem přišlo naprosto normální takto změnit svůj postoj, obzvlášť v kontextu předchozích událostí (a to přesto, že právě v tomto kontextu byla její hloupost jistě frustrující). Což mi přijde ještě depresivnější, než závěr příběhu. No a abych se ještě vrátil, jak jsi psal „Ale snažím se neodsuzovat na základě informací jen jedné strany.“ - přesně právě proto, že tento postoj sdílím a ctím, jsem dospěl k závěru, že pokud bych se chtěl dobrat k tomu, jak to skutečně bylo s tím testem, musel bych do problematiky investovat víc času na výzkum - a v tomto případě mi to za to prostě nestojí, raději ten čas strávím jinak, není to pro mě tak důležité.
[31] Vložil Morx dne 09.05.2021 v 09:44:29, OdpovědětIP hash: 46b45f3c1025d817
Naneštěstí udělat si rychlý názor z ničeho je velmi rozšířené a oblíbené. Lidé v dnešní době hledají velké emoce. Nevím, jestli je to tím, že nemají dost vlastních problémů, ale lidé instinktivně takové věci vyhledávají. Je to krásně vidět na vývoji nejen žurnalistiky, ale i třeba kinematografie. Kdo chce vydělat a oslovit hodně lidí, musí šokovat. Lidé svým způsobem potřebují cítit sounáležitost se skupinou a boj proti společnému nepříteli. A je jedno zda skutečnému, či nikoli. Je to trochu paralela k fotbalovému chuligánství, kdy jsou lidi schopni ničit majetek a zdraví druhý ve jménu svého oblíbeného týmu ve hře. Smutný faktem je, a je to dokázáno psychologickými studiemi, že člověk má přirozenou potřebu filtrovat informace podle svého (již utvořeného) názoru. Zjednodušeně řečeno, pokud průměrný člověk věří, že Babiš je zlý, tak jakoukoli informaci o tom, že něco provedl přijímá s lehkostí, samozřejmostí a důvěrou. Naopak jakoukoli informaci, že je v něčem nevinný nebo udělal něco dobrého bude přijímat se skepsí, nedůvěrou a v nejlepším případě bude potřebovat násobně více důkazů, aby o tom byl ochoten alespoň uvažovat, a bude náchylný uvěřit jakékoli neozdrojované fakenews, které by tyto důkazy vyvrátila. Pokud tedy člověk zásadově a účelně nezůstává nad věcí a nevyhledává zdroje, je přirozeně velmi snadné sklouznout k vytvoření si milného přesvědčení, kterému pak člověk věří. A dnešní doba tomu vůbec nepomáhá, protože prakticky na jakékoli ožehavější téma ve veřejném prostoru, lze dohledat protichůdné informace, které navíc obě na první pohled mohou znít logicky, či za nimi stojí zdánlivě relevantní osobnosti. Stačí si tedy vybrat názor a teprve potom si k němu najít "důkazy". Vídám toto naneštěstí i ve své okolí. Co mě překvapuje, že názor je často tak silný, že dotyčné nepřesvědčí ani osobnosti, kterým jinak (nebo dříve) důvěřovali. Jako příklad uvedu, že znám několik voličů Zemana a velkým podporovatelů Trumpa (včetně důvěry v to, že volby v USA byly zfalšované a svého času, že v USA kvůli tomu "brzy začne zatýkání). Tito lidé jsou však zároveň odpůrci Covid očkování. A nic na tom nezmění ani fakt, že Zeman i Trump očkování podpořili a Trump si dokonce stěžoval, že pozdní vydání "jeho vakcíny" negatvně ovlivnilo volby. Naneštěstí v dnešní postinformační době je skutečně lehké utvořit si názor a v hlavě si ho potvrdit takovým způsobem, že to prakticky nikdo "zvnějšku" nijak nedokáže ovlivnit. Samozřejmě fakenews bude jen přibývat. Otázkou je, zda se situace bude zlepšovat (starší generace, která je k tomu náchylnější a zároveň méně schopná relativizovat digitální data časem nebude), nebo naopak zhoršovat (znám i lidi 30-40, kteří takovým věcem zarputile věří, a falešných informací bude přibývat a jejich zdánlivá věrohodnost se zvyšovat - fotomontáže, úpravy videí, ...) A filtrovat lživé informace v naší společnosti nemůžeme, protože bychom tím prý potlačovali "svobodu slova", neboť veřejně lhát je svobodou každého, ale hlavně proto, že někdo by musel určovat co pravda je a co není. A nejen, že něco takového je extrémně zneužitelné a evokuje to totalitu, ale navíc se i ten kdo o tom bude rozhodovat může jednoduše mýlit. Stačí mi se dnes podívat na informace ministerstva k očkování, kde "vyvrací fake news", a sami tam mají několik přímých lží či nepřeností.
Nesouhlasím s tím, že starší generace je náchylnější k fakenews. Lidé, kteří prožili vládu komunistů se naučili rozpoznat propagandu a číst "mezi řádky". Navíc neholdují sociálním sítím, které vytvářejí určité "bubliny" lidí, kteří se vzájemně mohou ujišťovat, že jejich názory jsou všeobecně přijímány a utvrzují se tak v tom, že jsou správné. Osobně postupuji tak, že s velkou nedůvěroz přijímám tvrzení, která nejsou podložena důkazy. A dále pak kdykoliv někdo hodnotí černobíle nějakou zemi, nějakou politickou strau atd.. tak to "smrdí". Příklad z praxe: Absolutně nechápu to démonizování současné Komunistické strany. Přijde mi to "hatování" značky, protože politika současné KSČM je v podstatě stejná jako ČSSD atd.. Návrat před rok 1989 není možný aní kdyby Komunisté ve volbách získali většinu (což je samo o sobě nemožné, ale připusťme pro další úvahu ten "zázrak"). Svět je dnes již někde jinde, ne byl před rokem 1989. Neexistuje žádný východní blok, o který by se strana, jako předrevoluční KSČ mohla opřít a který by ji udržoval u moci přes odpor vlastních občanů. Znárodňování, ukotvení "vedoducí úlohy" v Ústavě, to vše je dneska naprosté scifi. Komunisté jsou dneska naprosto neškodná levicová strana, spíš s konzervativním, než radikálním programem. Bez naděje na růst, protože pro dnešní mladé levičáky není tak "sexy", jako různí zelení, černo-rudo-zelení atd.. A přitom se prezentuje pomalu jako tragedie, že s tolerancí Komunistů fungovala vláda. Omezování svobod dneska, žel Bohu, přichází ze Západu, stejně jako levičácké nápady typu vysokého zdanění bohatých, košatého sociálního systému, experimentuje se s nepodmíněnou mzdou pro každého, ať pracuje či ne, nebo o (zabavování či likvidačnímu zdanění) nevyužívaných soukromých bytů atd... V případě Vrbětic a podezření na angažmá agentů z Ruska zase vidím aplikaci "bolševického pravidla" "Kdo nejde s námi, jde proti nám!". O obvinění Ruska nelze pochybovat, nelze chtít důkazy, čekat na ukončení vyšstřování. Pokud okamžitě nepřijmete za své, že Rusko je prostě "fuj", jste agent, rusofil, ruský šváb.. a nebo dokonce vlastizrádce. Protože to je dogma o kterém se nemsmí pochybovat, tak to prostě je, přijmi to občane, jnak si kacíř a na hranici s tebou. Takhle to dneska funguje, jak psal Morx - emoce, nenávist nebo naopak nekritické přijmutí něčeho jako dogma..
[33] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 11.05.2021 v 06:32:54, OdpovědětIP hash: b8fe1308a6357336
nejlepsi je, jak jedes totalne cernobilou, na propagande zalozenou verzi sveta a jeste jses u toho presvedcen, jak "umis cist mezi radky" a kriticky myslet... fakt k nezaplaceni
[33] : OK, a nějaké konkrétní příklady pro své tvrzení máš? Aby bylo na co reagovat. Zpráva byla změněna dne 11.05.2021 v 09:04:08
Ale kluci, tohle přece není stránka o politice. To P ve zkratce PJZ znamená Pokémon. Udělejte si nějaký chat mezi sebou.
[35] Scyther mantis: Máš pravdu, ale když ono tady ta Poké aktivita pořádně vázne, tak si říkám že i slušná výměna názoru na jiné téma nemusí být úplně tak špatná, čas od času. Tvou výtku každopádně přijímám, neboť máme pravidlo PJZ, jako stránky striktně o Pokémonech, které jsem sám nejvíc prosazoval a teď ho tímto porušuji. Osobní komunikace ale v tomto případě není to "pravé ořechové", protože tady nejde o osobní spor dvou lidí, ale různí lidé se vyjadřují na téma, které jsem z části nastolil svou reakcí na názor na Rusko, a z části se vyvinulo samovolně na základě reakcí na další reakce. Morx zde svůj post také nepsal jako snahu o přesvědčování Vuka/Kochty/kohokoliv, ale prostě jen přispěchal se svou "troškou mouky" do mlýna. Pokud tě politika na PJZ, omezená na jedno téma, nějak popuzuje (vím, že nerada řešíš politiku), pak to samozřejmě nějak ukončím a uzavřu, pokračovat by bylo asi možné na Morxově Discordu, kdyby měl někdo potřebu se k tomu dál vyjádřit ( https://discord.gg/59rze9ZMku ). Zpráva byla změněna dne 11.05.2021 v 09:32:27
Když je nedostatek pokétémat, tak nějaká zařídíme. Před týdnem chtěl Terryck vyhlásit soutěž, ne? Nebo bychom mohli napsat nějakou povídku, nebo další poké hádanky. Vždycky se něco najde.
[38] Vložil Morx dne 13.05.2021 v 19:53:35, OdpovědětIP hash: 1cb5d24e89d5d851
[32] lisakVUK: Naprosto s Tebou nesouhlasím a rozeberu, vycházím ze zkušeností jak zdálenějších, tak i relativně blízké rodiny: Nesouhlasím s tím, že starší generace je náchylnější k fakenews. Lidé, kteří prožili vládu komunistů se naučili rozpoznat propagandu a číst "mezi řádky". Navíc neholdují sociálním sítím, které vytvářejí určité "bubliny" lidí, kteří se vzájemně mohou ujišťovat, že jejich názory jsou všeobecně přijímány a utvrzují se tak v tom, že jsou správné. Nejhorší je, že spousta těch lidí věří, že umí číst mezi řádky a hledají informace tam, kde nejsou. Sociálním sítím právěže holdují (mluvme lidi cca 50-75, ne 75-120), je to pro ně nové, zajímavé, ale neumí se v tom orientovat. Neumí si informace ověřovat a často mají pocit, že co se píše je pravda. A že když na jejich oblíbené stránce píšou, že nějaký politik něco řekl (tipicky třeba, že Piráti říkají, že by každá domácnost měla k sobě přijmout do obydlí jednoho migrantaú, tak věří, že to opravdu řekl a nevymluvíš jim to. Je to vidět u každých voleb. Bubliny si vytváří, na FB si najdou stránky s příslušným obsahem, který je jim názorově blízký a sledují je - v informacích se tam rochní a nemají žádný protipól, protože na těch stránkách se sdružují jen stejně smýšlející lidé, kteří si v tom v komentářích přizvukují. Lidé s jiným názorem na takových stránkách buď nevydrží, nebo jsou zabanováni. Dám ti příklad z okolí, z generace 60+, znám člověka, který věří střídavě že Covid neexistuje, nic to není, nebo že je to genetická zbraň, ale každopádně, že TESTY jsou záměrná genocida a kdokoli je podstoupí, dostává do svého těla srtelně nebezpečné chemikálie trvale ohrožující zdraví, a že při výtěru z nosu je "probodnut až do mozku" (doslova, ne obrazně). Tento člověk podotýká test prodělal. A že stejnétak je očkování cílená genocida. Sdružuje se na FB stránách, které toto tvrdí, dávají na tato témata videa, kde mluví lidé, kteří se představují jako různí doktoři z různých zemí, případně se tam údajné světové osobnosti citují na toto téma. Tento člověk je rovněž přesvědčen, že "umí číst mezi řádky". Proto, když své doktorce řekl, že byl před pár dny na testu, že ho bodli až do mozku a že kvůli tomu má teď nějaké zdravotní problémy, a doktorka udělala facepalm, tak si tento člověk z toho odnesl, že doktorka tím dala najevo jak je to hrozné, a že se tedy takové věci evidentně stávají často - tedy svým "čtením mezi řádky" se utvrdil ve svém názoru. Ten člověk se zná s mým tátou, táta pracuje v nemocnici a byl očkovaný mezi prvními, očkování vesměs podporuje. Tento člověk si s komunikace s ní odnesl, že "musí držet jazyk za zuby, protože dělá v nemocnici," ale prý můj táta naznačil nějakým odkazem na písničkový klip, že má tento člověk pravdu. A stejným "čtením mezi řádky" podporuje svou pravdu i v projevech některých státníků, v seriózních novinových článcích, v čemkoli. Takže na to pozor, pocit, že člověk umí číst mezi řádky opravdu není všespásný. A s dostatkem snahy kdekoli najdeš mezi řádky náznaky čehokoli. "Příklad z praxe: Absolutně nechápu to démonizování současné Komunistické strany. Přijde mi to "hatování" značky, protože politika současné KSČM je v podstatě stejná jako ČSSD atd.. Návrat před rok 1989 není možný..." To je otázka určité morální integrity. Problém není v jejich aktuálním programu, kde máš pravdu, že je to v podstatě podobné ČSSD, prostě obyčejná levicová strana. Problém je, že se hlásí k tomu odkazu a ani jim to není blbé. Prostě je to jako, kdyby si někdo založil stranu nějakého masové vraha, třeba "Strana Adolfa Hitlera," ale měl při tom třeba program ODSky. Prostě není v pořádku se k tomu odkazu hlásit, bez ohledu na aktuální program. Pokud to tak necítíš, nebo tuto principielnost nechápeš, pak asi není jak Ti to vysvětlit... Ale podobně se řeší i věci u soudu. Někoho odsoudíš k nějakému trestu (např. 5 let ve vězení), ale má to i dlouhodobé následky. Kdo třeba zneužíval děti, nesmí už nikdy pracovat s dětmi, kdo má za sebou majetkovou trestnou činnosti, nesmí už nikdy pracovat v bance. A to přestože si to ti lidé už "odseděli" a přestože už hlásají jiné přesvědčení, nebo by třeba už nebyla podobná trestná činnost možná (např. se v bankách výrazně zlepšilo zabezpečení a digitalizovalo, takže triky co měl podvodníček pŕed 40 lety by mu už prakticky nemohly fungovat). A podobně se lze dívat i na tu politickou stranu. "Omezování svobod dneska, žel Bohu, přichází ze Západu, stejně jako levičácké nápady typu vysokého zdanění bohatých, košatého sociálního systému, experimentuje se s nepodmíněnou mzdou pro každého, ať pracuje či ne, nebo o (zabavování či likvidačnímu zdanění) nevyužívaných soukromých bytů atd..." V krátkosti jsi tu nadnesl spoustu témat, která by byla na velmi dlouho. V krátkostí, není to tak jednoduché, není to černobílé a zdaleka to není nutně levičácké, nebo "omezování svobod", neboť svoboda nerovná se anarchie. "V případě Vrbětic a podezření na angažmá agentů z Ruska zase vidím aplikaci "bolševického pravidla" "Kdo nejde s námi, jde proti nám!"." To je zas případ jisté principielnosti, podobné jako u té KSČ. Pokud je takové závažné podezření (natolik závažné, že to tajné služby skrze politiky prezentovali, takže to určitě není nějak na vodě, nebo zásadně nejisté), tak je to naprosto nepřípustné a tak je třeba se k tomu postavit. Ne proto, že je to Rusko, ale protože se stalo něco takového. Kdyby to udělali USA, tak bych očekával stejnou reakci vůči USA. Nejde přece říct "jo dobrý, tak jste na našem území něco potají odpálil, způsobilo to néjakou škodu a zabilo pár lidí, hele, tak soud rozhodne o néjakém odškodném a my se pojďme bavit o další spolupráci." To můžeš rovnou dodat "a uděláme na to taxu, ne? Jako paušál za zabitou osobu, ať to máte pŕíště rychlejc z krku, až zas budeme něco takového řešit" :D
[38] Morx: 1. K té náchylnosti: Asi žijeme každý v jiná bublině. Na moje rodiče a jejich známé (70+) platí to, co jsem psal. Na starší kolegy z práce (55+) víceméně také. Často nadávají na černobílou propagandu, duchem jak za komunistů. Netvrdím však, že to má být reprezentativní vzorek. Popisuji jen svou zkušenost. Pokud ty máš jinou, nemám důvod to zpochybňovat. Možná jsem přecenil význam zkušeností z živote v té době a na zastoupení "kritických" a "manipulovatelných" v těch skupinách to nemá takový vliv, jak jsem si myslel. 2. KSČM není v oblasti mého zájmu, ale co jsem postřehl, tak komunisté po revoluci přiznali chyby a odsoudili politické procesy. Tady bych asi doporučil rozlišovat oficiální politiku dnešní KSČM a soukromá prohlášení některých jejích (vesměs přestárlých) členů. 3. Anarchii také neholduji. Abych mohl odpovědět krátce, zjednoduším na jeden z mnoha problémů: Svoboda slova buď je, a nebo není. A pokud lze kriminalizovat za názor (a tím nemyslím, osočení konkrétní osoby z nějakého jednání - v takových případech je nutné, aby se ona osoba mohla bránít a ohradit), pak není. 4. Podezření BiS věřím. Ale politici toho využili k vytvoření a přiživení mediální kampaně a hysterie. Vzhledem k tomu, že událost se stala před 7 lety, by asi neškodilo ještě chvíli kompletovat důkazy a nespěchat honem honem se zveřejněním. Na druhou stranu, pokud hrozilo, že informace už zná i protistrana, mohlo být výhodné nečekat. Nevím. Ale každopádně pochybovat a chtít vidět důkazy před tím než si udělaš konečný závěr, není důvodem k tomu, abys byl vnímám pomalu jako "vlastizrádce".
[40] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 14.05.2021 v 20:27:21, OdpovědětIP hash: b8fe1308a6357336
tvl, jake "podezreni" furt. maji zdokumentovany pohyb agentu GRU, jez maji na svedomi utok novicokem v UK a jez operovali v Bulharsku v dobe podobnych vybuchu, v okoli Vrbetic tesne pred vybuchem, to si fakt nekdo mysli, ze tam jen zabloudili, kdyz se jeli podivat na chram sv. vita? "kriticke mysleni" vazne neni o tom, vyzadovat absurdne vysokou uroven evidence pro tvrzeni, s nimiz apriori nesouhlasis... by me vlastne zcela zajimalo, jak by jako vypadalo to dle tebe "presvedcive" vysetrovani a jaky "dukaz" by ti prisel dostatecny...
[40] : Pokud jsem hledal oficialni informace, nasel jsem vyrok "duvodne podezreni". Rovnez, ze neni ani jasne prokazane zda ti agenti byli vubec v tom areale a zda tam umistili tu vybusninu. Vrbetice obecne hodne "smrdi" a tech nejasnosti je tam vic Mozna mas nejake lepsi informace, nezalozene na pravdepodobnosti, vire ci inerpretaci novinaru, ja ne. Jinak (mozna naivne) ziju v presvedceni, ze o vine ci nevine rozhoduje soud, od podezreni k obvineni a odsouzeni (prokazani viny) je jeste dlouha cesta, obvineny dostane prostor se hajit a tresta se az po pravomocnem odsouzeni. Chapu, ze tohle je politika a diplomacie, funguje to trochu jinak, tajne slozky nevylozi vse verejne na stul. Ale pak by se mela omezit medializace, protoze bez predlozeni dukazu jde vzdy o manipulaci a emoce. Lidi maji verit tajnym slozkam, ale politici casto jejich oficialni vyjadreni interpretuji, jak se jim hodi a novinari jakbysmet.
Přidat příspěvek
|
|