(kopie postu na pikachu.cz ; pokud jste to četli tam, nenajdete tu nic nového, jen jsem chtěl rozšířit množinu čtenářů o rozdíl těch dvou množin)
Slavnostně zde připomínám, že ve čtvrtek 27.02.2014 bude Pokémonům přesně 18 let - tolik času už uplynulo od vydání japonských Green a Red. Hezké by bylo, kdyby s tím vydáním počkali ještě 2 dny, ale to bychom letos slavit nemohli.
Co tu chci zároveň zveřejnit jsou moje statistiky hraných Pokémonů na opravdových turnajích (všech, co se hráli naživo, tedy žádné GTS ani simulátory) napříč generacemi.
Ve hrách 3. až 5. generace jsem pravděpodobně odehrál nejvíc turnajů ze všech českých hráčů a určitě jich nejvíc vyhrál. Zajímalo mě, jak se v průběhu let 2006 až 2013 vyvíjely moje tendence volby Pokémonů na ona klání.
Pokud jsem jednoho Pokémona hrál na více turnajích, počítám ho tolikrát. Někteří moji Pokémoni mají jen 1 typ, více jich má 2 typy, ale to jsem tady nerozlišoval.
Shrnutí statistik:
Ve 3. generaci her jsem hrál nejvíc psychických Pokémonů, na turnajích ve 4. generaci her nejvíc vodních a ocelových Pokémonů a v 5. generaci jsem nejvíc používal zase ocelové, ale už se nedělili o první místo s vodními, na druhém místě jsou električtí.
Součty za všechny turnaje: (typ - součet - vážený součet podle generací)
Steel   15   15.9  
Water   15    15.2
Psychic    14    14.8
Flying    10    10.8
Bug    10    10.8
Normal    10    9.0
Fighting    7    8.3
Electric    6    7.6
Fire    4    5.1
...
Poison    1    1.4
Nikdy jsem nehrál Ice, Ghost.
(to John Beak hrál na turnaji oboje v jednom exepláři: Froslass)
Zvláštnější byl můj vývoj toho, ze kterých generací jsem hrál Pokémony. Ve 3 generaci jsem hrál drtivnou většinu Pokémonů z 3. generace (1:5:19). Ve 4. generaci to bylo nejvyváženější (4:9:9:6). A v 5. generaci se to úplně obrátilo, protože jsem Pokémony z 1. generace hrál nejvíc a 3. vůbec (8:6:0:2:2).
Pozorování: už od začátku byli moji nejoblíbenější Pokémoni z první generace. Nicméně ve 3. generaci jsem vlastnil jen verze Ruby a XD a to určilo, co jsem potom měl i na turnaje. Až od 4. generace jsem se pořádně zabýval tím, kteří Pokémoni stojí za to trénovat pro hraní na turnajích a taky mnohem víc vyměňoval. Protože v 1. a 2. generaci jsem nehrál žádné turnaje, jsou Dark a Steel typy úplně normální a jejich počty porovnatelné se zbylými 15. Tyhle statistiky jsem chtěl zveřejnit ještě před příchodem 6. generace, kdy s tím zamíchá Fairy type.