O rakeťáckém triu (Jessie, James a Meowth) platí obecně, že žádný z nich není vysloveně zlý, ale jsou dost bezohlední a taky i krátkozrací (takže nedomýšlí, co mohou svými akcemi způsobit - viz například to, jak málem způsobili erupci sopky na Cinnabar Island).
--
Meowtha mám osobně z rakeťáckého tria nejraději, protože mi připadá z těch tří nejchytřejší a taky se mi na něm líbí, že narozdíl od jiných pokémonů méně bojuje (koneckonců bojovat ani pořádně neumí), ale více přemýšlí. Meowth je společně s Jessie tak trochu sobec (často pro své vlastní blaho/pohodlí obětuje týmové kolegy). Nutno dodat, že James s nimi tuto vlatsnost nesdílí. Meowth je sice sobec, to však neznamená, že mu na jeho parťácích vůbec nezáleží. Hezky je tento vnitřní boj ukázán v díle, kde "Meowth rules", kde se Meowth dostane na jeden z ostrovů Pomerančového Souostroví (Orange Archipelago) a z nějakého náboženského důvodu ho místní domorodci začnou uctívat. To se Meowthovi zalíbí. Když se na ostrov dostanou Jessie a James, Meowth se bojí, že by to odhalilo jeho rakeťáckou identitu a byl by domorodci vyhnán pryč. Proto Jessie a Jamese nechá vyhodit (doslova). Později se však ukáže, že domorodci Meowtha uctívají proto, aby jim vyčaroval nějaké peníze (útokem Pay Day). To Meowth neumí, a tedy je v tréninkové aréně vystaven silným pokémonům, aby se to naučil. To se mu však nedaří a v té chvíli ho přijdou zachránit Jessie a James, kteří do arény nahází své úspory (a James i své milované uzávěry od lahví). Díky jednomu uzávěru si Meowth uvědomí, jak sobecky se zachoval a rozhodne se pohodlí ostrova opustit a vrátit se rakeťákům (kterým se navíc omluví). To ukazuje hezky, že ačkoliv je Meowth sobec, tak přesto není vysloveně zlý.
--
Další důležitá věc kterou je nutno zde zmínit, je Meowthova schopnost mluvit, což z něj v seriálu dělá naprosto unikátního pokémona, tuto schopnost nemá téměř žádný jiný pokémon (z těch dalších mě napadá třeba ještě Slowking na Shamouti Island - viz druhý poké-film). Meowth díky tomu dokáže velmi přesně vyjádřit své myšlenky (narozdíl od ostatních pokémonů). Když už mluvím o tom "mluvení", velice se mi mimochodem líbil díl, kde bylo ukázáno, jak se Meowth nakonec naučil mluvit (ten díl v Hollywwodu, jak se zamiloval a chtěl udělat dojem na kočku svého srdce). To je další důkaz toho, že Meowth je opravdu hodně inteligentní pokémon (naučit se mluvit lidskou řečí - notabene sám - je velmi těžké). A taky to ukazuje jeho občas zarputilou povahu - když něčeho chce dosáhnout, nakonec toho dosáhne. To se mi na něm taky líbí.
--
Další zajímavá Meowthova vlastnost je ta, že se občas cítí, že ho nikdo nemá rád a nikomu na něm nezáleží. Rakeťáci k němu sice určitý vztah mají, ale protože to jsou padouši a jejich city se poryvem větru mění, tak se k němu často chovají hnusně (nutno dodat, že on k nim občas taky). Z těchto situací pak často vyplyne jeho pocit osamělosti. Když potom třeba potká nějakého pokémona, který se k němu chová kamarádsky (parkrát třeba Pikachu, ale byli i jiní), tak to Meowtha silně dojme a snaží se chovat se kamarádsky taky (i když si to po znovu-setkání s rakeťáky často rozmyslí a je z něj zase padouch). To dokazuje, že Meowth ze své podstaty vysloveně zákeřný není, ale je ve svém chování velmi nestabilní a často drobné okolnosti zcela změní styl jeho uvažování a chování.
--
Jak už jsem řekl, Meowth mi připadá z rakeťáckého tria ten nejchytřejí a IMO nejméně 50 % plánů pochází z jeho hlavy (a většinou to jsou ty chytřejší plány, nikoliv jen vykopat jámu/tunel). Meowth mi připadá jako mozek rakeťáckého tria. Kdybych měl rozdělit rakeťácké trio podle funkcí v týmu, udělal bych to takto:
Jessie: velitel
James: pracant
Meowth: mozek
V praxi by to mohlo funngovat njak takto: Meowth něco vymyslí, Jessie pak celý tým (často pomocí křiku) vede, aby se plán dotáhl do konce, no a James pak má na starosti konkrétní provedení akce. Samozřejmě to nelze takto striktně rozdělit, liší se to epizoda od epizody, často se tyto role vymění, nebo na vymýšlení plánu a provedení akce spolupracují všichni (pak takové rozdělení ani nemá příliš smysl), ale když se podíváte na víc než jen pár epizod, tak možná tento dojem získáte taky.
--
Téma je zajímavé, ale chvíli mi trvalo, než jsem se dostal k tomu, abych na něj zareagoval. Kdyžtak ostatní taky reagujte a diskutujte, IMO je to po nějaké době zase velmi nápadité a originální téma.