Fórum
Mistrovství České Republiky v Pokémonu 2014
5.generace (Black, White, Black 2, White 2)
Výsledky uvnitř!
Průběžné výsledky ZDE! Hrají všichni se všema, matematici jsou označeni M.
Na letošní rok jsou v plánu 2 Mistrovství. První - jarní, kterého se týká toto téma, se bude hrát ještě s 5.generací Pokéher (Black, White, Black2, White2) pro Nintendo DS, druhé - podzimní již s novou generací her (X, Y) pro 3DS. S 5. generací se na Mistrovství letos asi rozloučíme (i když pokud by byl zájem, nebráníme se nějaký turnaj ještě v budoucnu uspořádat), takže letos zvolíme trochu netradiční pravidla, aby byl turnaj výzvou i pro zkušené účastníky předchozích Mistrovství.
Kdy a kde: 29.3. od 13:00 (registrace, hraje se od 14:00) v Praze v obchodním centru Černý Most (vzadu u fast foodu)
Pravidla: (hrát se bude tentokráte single battle s automatickým snížením levlů na 50), 3 vs 3 při výběru z party 5 Pokémonů a vzájmném ukázaní Pokémonů před začátkem
1. Každý účastník musí mít některou z verzí Black / White nebo Black2 / White2 (originální, na jazykové verzi nesejde) a v ní alespoň 6 různých* pokémonů.
2. Žádný z použitých Pokémonů nesmí spadat do skupiny zakázaných(**) Pokémonů - zakázáni jsou tentokráte všichni legendární Pokémoni.
3. Hraje se bez předmětů (žádný z použitých Pokémonů nesmí držet žádný předmět).
4. V zápasech je zakázáno používat útoky Sky Drop a Dark Void. Porušení se rovná kontumační prohře zápasu.
5. U registrovaných Pokémonů se v průběhu mistrovství nesmí měnit útoky, statistiky, ani forma.
6. Registrovat do turnaje můžete až 5 Pokémonů
7. Žádný z použitých Pokémonů, ani hra jako celek, nesmí být nijak ovlivněna cheaty (doporučujeme hrát jen Pokémony vlastní nebo získané od důvěryhodných lidí (nikoliv tedy z GTS nebo vyměněné od neznámých lidí), mezi cheaty patří i ovlivňování generátoru pseudonáhodných čísel hry.
8. Během zápasů je přísně zakázáno se s kýmkoli a čímkoli radit.
9. Souboje mezi dvěma hráči se hrají dva až tři (tzv. best of 3), hraje se na dva vítězné (popř. 1 vítězný + 2 remízy), na každou jednotlivou bitvu si můžete zvolit jinou partu z 5 registrovaných Pokémonů 10. Hráč má kdykoli právo nechat rozhodčím ověřit, zda soupeř nezměnil nic u svých Pokémonů, nepoužívá nepovoleného Pokémona, či jinak neporušuje pravidla.
11. Hráči musí hrát čestně a férově. Podmínkou účasti je slušné a sportovní chování, hráči si vzájemně nesmějí nadávat, zesměšňovat se, ani se jinak urážet.
Porušení pravidel se řeší individuálně na základě vážnosti prohřešku a případné možnosti jej napravit. Veškerá porušení pravidel během zápasu je třeba neprodleně hlásit rozhodčímu, po skončení zápasu se některé věci už těžko ověřují.
POZORVzhledem k tomu, že hra neumožňuje výběr z 5 Pokémonů při hře 3vs3, je potřeba, aby každý hráč měl v partně libovolného 6. pokémona, kterého pojmenuje "NEHRA". Tento Pokémon bude v partně jen do počtu a nesmíte jej použít při turnaji, jinak automaticky prohráváte kolo!
* - Různý míněno nemající stejné číslo v Pokédexu. Různé formy a druhy téhož pokémona jsou stále týž Pokémon.
**Zak - Articuno, Zapdos, Moltres, Mewtwo, Mew, Raikou, Entei, Suicune, Lugia, Ho-Oh, Celebi, Regirock, Regice, Registeel, Latias, Latios, Kyogre, Groudon, Rayquaza, Jirachi, Deoxys, Uxie, Mesprit, Azelf, Dialga, Palkia. Heatran, Regigigas, Giratina, Cresselia, Phione, Manaphy, Darkrai, Shaymin, Arceus, Victini, Cobalion, Terrakion, Virizion, Tornadus, Thundurus, Reshiram, Zekrom, Landorus, Kyurem, Keldeo, Meloetta, Genesect
Registrace Pokémonů proběhne na místě. Připravte si prosím Pokémony, které chcete hrát do party, abyste pak nezdržovali hledáním a výměnami. během registrace dojde u uložení pozice hry a jejímu prověření na cheaty. Data přihlášených Pokémonů budou analyzována pro zařazení do příslušné skupiny (standard či advanced). Pokud bude menší účast, bude hrát každý s každým a skupiny se zohlední až ve vyhlašování výsledků (hráč ze skupiny Standard, který bude na nejvyšším místě celkového žebříčku je výhercem v této skupině), pokud bude účast větší, budou skupiny hrát odděleně.
Upozorňujeme, že k dosažení maximálních možností Pokémona, je třeba jej po chycení nějakou dobu trénovat - aneb chycený Pokémon na levlu 70 se sice dá hned použít v zápasu snížený na level 50, ale nebude tak silný, jako kdyby byl předtím trénován třeba alespoň na lvl 80; oproti tomu Pokémona, kterého trénujete od vajíčka můžete klidně nasadit hned jak dosáhne levlu 50. Nezapomeňte také, že některé zajímavé útoky se Pokémoni učí až na vyšších levlech). Moderátor upravil zprávu dne 29.03.2014 v 22:26:30
[2] Vložilo Sanky dne 29.01.2014 v 00:10:58, OdpovědětIP hash: f741b8d94396424
[3] Vložil Nemo dne 29.01.2014 v 00:18:51, OdpovědětIP hash: 243e25af30ed34f2
[2] Sanky: Morx se pokouší odradit co nejvíc lidí od účasti aby s tím neměl tolik práce.
[5] Vložil Morx dne 29.01.2014 v 08:29:19, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[4] Behold3r: Dost jsme o tom diskutovali, chceme nějakou obměnu, abychom nutili hráče uvažovat o nových strategiích a způsobech boje. A taky jde o to, aby to nebyla nuda, aby na mistrovství lidé nenosili každý rok stojnou partu, proto občasnějaká zajímavá změna. V listopadu Vás pak čeká mistrovství v X/Y s nějakými standardními pravidly (tzn. určitě předměty atd.)
[6] Vložilo Sanky dne 29.01.2014 v 08:40:16, OdpovědětIP hash: f741b8d94396424
[5] Morx: No jo, už jsem vymyslel nejvíc broken tým, co jde. A protože není žádný Focus Sash, Eviolit, Leftovers, nebo Chesto Berry, tak ho nic nezastaví. Dobrá práce :)
Pidgi |
[7] Vložil Toegdip dne 29.01.2014 v 09:06:05, OdpovědětIP hash: 85d9a44e814672c7
Hmm, škoda, že X Y až v listopadu... Konecne důvod se zase podívat na Black a White. Zpráva byla změněna dne 29.01.2014 v 09:06:51
Ten zákaz předmětů jsem navrhl já. Důvodem bylo zejména zamezit nadužívání věcí silně zesilujících některé statistiky (Choice Band, Choice Specs, Choice Scarf, atd...) za cenu používání jen 1 útoku, věcí doplňujících HP, léčících změny statusu atd.. Samozřejmě ať nastavíme pravidla jaká chceme, vždy bude možné nalézt skupinu Pokémonů, které bude vhodné hrát a mohou v rámci těch pravidel získat převahu nad jinými. Obzvláště advanced hráči, kteří maximalizují staty, mohou být ve výhodě třeba už jen proto, že jejich Pokémon zaútočí první. Ale s trochou štěstí a dobře zvolenou partou by mělo jít každé partě a strategii čelit. Každopádně se s Morxem nebráníme diskusi. Navržená pravidla bychom nechtěli zcela měnit, ale určitě je možné je upřesnit (rozšířit skupinu zakázaných Pokémonů atd..). Takže pokud v nich někdo vidíte vyloženě "díru", napadá vás nějaká naprosto neporazitelná strategie (která bude 100% fungovat vždy bez ohledu na protivníky a štěstí), pak budeme rádi, když nás na to upozorníte. Holt nejsme vševědi znalí všech útoků a strategií, takže nám může něco uniknout. A vyhrát jen díky využití nějaké "díry" v pravidlech by asi nebylo pro skutečného hráče moc zajímavé.
[9] Vložil Morx dne 29.01.2014 v 12:30:25, OdpovědětIP hash: 927c83dac5acf9d3
[7] Toegdip: My se vždycky snažíme dát všem dost času se na první mistrovství v nové generaci připravit... A mistrovství jsou tradičně listopadová a únor/březnová záležitost
[8] lisakVUK: vubec nechapu koho myslis tim ze jeho pokemoni utoci vzdy prvni, kazdopadne pokud se maji upravovat casti pravidel, zejmena co se tyce itemu a pokemonu tak by bylo vhodne rozhodnout nejpozdeji do konce tydne, protoze uz za mesic ma clovek s prumernym mnozstvim volneho casu docela problem stihnout tech 6 pokemonu za necely mesic vytrenovat
[8] lisakVUK: Já navrhuju abys vzal to, čím ses praštil do hlavy před vymýšlením pravidel, a praštil se tím ještě jednou a pořádně.
Když si teda trváš na té hře bez itemů, co třeba zakázat všechny pokémony, co se dál nevyvíjí? To by alespoň bylo o trochu zajímavější. Jinak IIRC se kdysi konal nějaký oficiální turnaj s podobnými pravidly a skončil tak, že si všichni vzali ty samé nejsilnější dostupné pokémony (asi 3. nebo 4. generace to byla) a vyhrál kdo z nich měl největší štěstí.
[12] Vložil Dratini dne 29.01.2014 v 13:40:49, OdpovědětIP hash: f02cdcd775baeacb
[11] Behold3r: No, tu první větu jsi nenapsal moc hezky... a) pokud jsi to myslel jen ze srandy, tak mi to moc vtipné nepřišlo. b) pokud jsi to myslel vážně, lze svůj názor přece vyjádřit i slušně, ne? -- Nepřipadá mi zkrátka fér navážet se do lidí, kteří turnaj organizují a sponzorují (ve volném čase a bez nároku na odměnu), když ty sám ses na organizaci nijak nepodílel. Kritizovat umí každý... -- Druhá věc je samotný obsah kritiky ... a tam už je to diskutabilní. Změna pravidel oproti minulým rokům mi připadá zajímavá a rozhodně na ni nemám nějaký negativní názor. Nejsem ale v této věci odborník, takže ostatní účastníci turnaje se mnou možná nebudou souhlasit... Zpráva byla změněna dne 29.01.2014 v 13:43:51
[12] Dratini: Jsem rád, že sis našel čas zkritizovat můj post, ale alespoň jsi si ho mohl předtím přečíst. Vyznívá to, jako kdybych podle tebe byl proti změně pravidel oproti minule, přičemž jí naopak schovaluju. Co neschvaluju je změna k horšímu. Navrhuju pravidla upravit tak, aby se během turnaje dělo něco zajímavějšího než spamování nejsilnějších útoků nejefektivnějšími sweepery. A proto jsem přišel i se skutečným návrhem pravidla, které by toho mohlo podle mě docílit.
[14] Vložil Dratini dne 29.01.2014 v 14:17:48, OdpovědětIP hash: f02cdcd775baeacb
[13] Behold3r: Opakuji: nejsem odborník a netroufám si odhadovat, zda letošní změna bude změnou k lepšímu nebo k horšímu. Podobně nevím, co by s turnajem udělala tvá změna (zakázat plně vyvinuté pokémony). Obě změny zní zajímavě a nebyl bych proti nim. -- Mě jenom mrzí, že se navážíš do Morxe a do Lišáka, které to stojí hodně peněz a námahy, aby celý ten turnaj připravili, to je celé.
[15] Vložil Morx dne 29.01.2014 v 14:26:25, OdpovědětIP hash: 927c83dac5acf9d3
[11] Behold3r: Upřímně moc hezký nápad. Ale na nějaký turnaj, který se vyhlásí dlouho dopředu, musíš si připravit celou partu od píky, v podstatě nelze použít nic, co už má průměrný hráč vytrénované, o je trochu drsné. . BTW budeš se účastnit?
[15] Morx: To musíš udělat i teďka. Já osobně nemám nic, co by se v turnaji podle současných pravidel mohlo ujmout. Jestli se zúčastním nevím; pokud se nezmění pravidla, tak s nejvyšší pravděpodobností ne. Ale moje cartridge se zúčastní v obou případech.
John Beakthe Nearly Ultimate One |
Udělat pro turnaj zcela atypickou metagame není špatný nápad. Aspoň začínají všichni od nuly a teoreticky vyhraje ten, co se nejlíp připraví. Teda, ne, že by to s více konformními pravidly bylo v tomhle ohledu nějak výrazně jiné. Spíš mi přijde komické to odůvodnění. Připomíná mi to epizodu s zařazením Blissey a Shuckle do skupiny zakázaných pokémonů na základě osobní zkušenosti organizátora, který je v jednom zápasu nedokázal ničím porazit. Leč snaha takto motivovaná zdá se míjeti se účinkem, anžto na rozložení sil bude mít větší vliv schopnost jednotlivých hráčů zanalyzovat metagame a připravit si odpovídající tým. Bude-li někdo ochoten mi zapůjčit hratelné pokémony, zvážím účast. Jsem majitelem jedné kopie Pokémon Black, ale nikdy jsem ji nehrál, takže bych musel nejdřív projít příběh a čas není zrovna věc, které bych měl na zbyt. Na závěr bych se chtěl vyjádřit k pravidlu číslo 9:
[18] Vložil Morx dne 29.01.2014 v 15:44:58, OdpovědětIP hash: 927c83dac5acf9d3
[17] John Beak: Rozhodně tenkrát nešlo o zkušenost jednoho z organizátorů, ale obecnou zkušenost, potvrzenou více lidmi. Já sám mimochodem shuckle v té době s velký nadšením hrál, bez EV a IV a dost toho s ní navyhrával :). Ale nic není neporazitelné, ani žádný uber. Každopádně o tom bez předmětů jsme dost debatovali a není to finální, čekáme k tomu i právě vaše vyjádření. Ty jsi tedy proti hře bez předmětů?
Pidgi |
[19] Vložil Toegdip dne 29.01.2014 v 16:52:27, OdpovědětIP hash: 22c69d80af5e0734
[1] Organizatori: zápas bude 6vs6? pokud ano, pak to bude na dlouho... [11] Behold3r: tenhle tvůj příspěvek se dá ale lehko vyhodnotit jako urážlivý - ostatně máš tendenci se navážet do každého :D Ale jsem zásadně proti tomu zakazovat jiné než legendary Pokémony. [18] Morx: hra bez předmětů není problém, challenge accepted!
[18] Morx: Je vědecky dokázáno, že lidé věří všemu, kde se píše, že je vědecky dokázáno. Já se jako vždycky přizpůsobím pravidlům, ať už budou jakákoli. Pokud na bych na to neměl prostředky, jednoduše se jako hráč nezúčastním. Aby ses nemusel ptát znovu: Proti hře bez předmětů nejsem. Ale podpořil bych názor, který vyslovil [19] Toegdip, tedy že 6v6 single bude i bez předmětů zdlouhavé.
[11] Behold3r: Ocenil bych tedy v první řadě konstruktivní přístup. Rádoby vtipné osobní narážky mezi to nepatří. Takže bych rád slyšel, co konkrétně ti na hraní bez předmětů tak výrazně vadí. Protože to, že se kdesi kdysi něco podobného hrálo a nedopadlo to podle tvých představ je podle mě na odsouzení těch pravidel málo. Kdykoliv kdokoliv nastaví nějaké pravidla, nezavděčí se všem. "Brblalo" se i v případech, kdy se převzala ta oficiální. Holt vždy to někomu vyhovuje víc, jinému míň a někdo je může považovat i za "totálně pitomá". S tím se nic nenadělá, tak příště se snad trefíme právě do tvých preferencí a brblat bude zas někdo jiný. O co jde je nedopustit vyložené chyby které by někomu umožnili v rámci pravidel 100% vyhrát bez ohledu na soupeře. A to je důvod, proč jsem inicioval tuto diskusi. Jinak návrh na zákaz všech Pokémonů, kteří se nevyvíjí beru jako dobrý námět pro nějakou budoucí akci. [17] John Beak: Že se ti nelíbilo zařazení Blissey a Shuckle do ubers chápu, ale tvé zdůvodnění je nepravdivé. A vyznívá i trochu urážlivě, neboť kdybychom je tam zařadili opravdu jen kvůli výsledků nějakých našich soubojů, bylo by to hloupé. Mimochodem sis mohl poovšimnout, že s Morxem už léta soutěžně nehrajeme (jako organizátoři ani nemůžeme), navíc Mistrovství sponzorujeme, takže už jen ta představa, že si děláme pravidla pro sebe je poněkud komická. Rád bych všechny upozornil, že osobní napadání do slušné diskuse nepatří. Diskutujme o pravidlech nikoliv o osobách, které je navrhli, nespekulujte o tom proč tak učinili, jelikož to na těch pravidlech absolutně nic nemění. [19] Toegdip: Zápasy by měly být 6 na 6.
[22] Vložila Eewee dne 29.01.2014 v 18:16:24, OdpovědětIP hash: d33722994287ab72
Taky se zůčastním... Tým na podzimní turnaj už mám vymyšlený a z velké části i vybreeděný, takže ten řešit nemusím. Ale na ten dřívější turnaj bez iteamů, to budu muset něco vymyslet, něco moc moc zákeřnýho :)
[21] lisakVUK: Já teda to, co už jsem napsal, napíšu přehledněji znova: Single battle bez itemů se podle mě zvrhne v soutěž o to, kdo bude mít nejrychlejšího sweepera. Odebrání itemů samo o sobě strategičnost soubojů jednoznačně snižuje a nic extra nepřidává. Proto se mi tenhle nápad nelíbí. Oproti tomu nápad na netradiční pravidla vítám a chválím; vlastně jsem vždy něco takového chtěl a dokonce sám zvažoval to uspořádat. Jenom to chce úpravu pravidel, která taky docílí něčeho zajímavého. Navrhl jsem, že by se směli účastnit jen vyvinutelní pokémoni, což považuju za dobrý nápad kombinovatelný s odstraněním itemů. Argument, že na takovou větší změnu pravidel nikdo nemá připravené pokémony, nemá žádnou váhu, protože stejně tak nemá nikdo připravené pokémony na hraní bez itemů. Takže budou tak jako tak stejně všichni účastníci muset za měsíc vytrénovat použitelný tým.
[23] Behold3r: Tvůj názor beru, ale nemusí se to vyvinout tak jak tvrdíš. Ale stát se to může. K té přípravě. Myslím, že nejde srovnávat zákaz předmětů (kdy mohu teoreticky pořád hrát všechny Pokémony, jen jim odeberu předmět) se zákazem Pokémonů (kdy nemohu hrát nějaké Pokémony vůbec a musím za ně vytrénovat náhradu). Už jen ten kompletní zákaz legend může vyvolat tento problém a ty navrhuješ skupinu zakázaných ještě rozšířit. Edit: Až nyní mi došlo že těmi Pokémony, kteří s už nevyvíjí, myslíš nejen Pokémony bez evolucí ale i poslední evoluční fáze. V takovém případě to omezení na MS nelze aplikovat, to by vyloučilo opravdu přliš mnoho Pokémonů úplně zě hry.
Zpráva byla změněna dne 30.01.2014 v 00:07:38
Pidgi |
[25] Vložil Toegdip dne 29.01.2014 v 19:10:47, OdpovědětIP hash: 85d9a44e814672c7
[23] Behold3r: to je fakt, celý turnaj bude jen o rychlosti a sile útoku, v single battle bez itemu nejde rozjet prakticky zadna sofistikovana strategie. Mám jeden dotaz na organizátory: lze platit dobrovolne vstupne?
?? Na žádném z MS se žádné vstupné neplatilo. Pokud to myslíš tak, že bys zasponzorovat PJZ a naše akce formou dobrovolného vstupného na MS, samozřejmě není problém ;)
Pidgi |
[27] Vložil Toegdip dne 29.01.2014 v 20:49:02, OdpovědětIP hash: c0d51d5c72f19210
[26] lisakVUK: ano, proto se ptám na dobrovolné vstupné :) Vím, že nic není zadarmo a nějak se mi protiví přijímat něco a nevracet nic. Tedy navrhuji umožnit výběr dobrovolného vstupného na turnaj. Třeba si víc hráčů uvědomí, že nic není zadarmo, a že lidský čas je vzácný a je jej třeba nějak ocenit.
[28] Vložil Nemo dne 29.01.2014 v 20:53:58, OdpovědětIP hash: 243e25af30ed34f2
[24] lisakVUK: Tady jde vidět, že nijak vážněji nehraješ. Spousta Pokémonů bez itemu prostě nefunguje (třeba Weavile).
[29] Vložila Eewee dne 29.01.2014 v 21:13:07, OdpovědětIP hash: c0d51d5c72f19210
tak jsem nic zákeřnýho nevymyslela, páč bez iteamů pořádnou strategii člověk neudělá, takže jen brutální síla a rychlost... v double battlu bez itemu by něco vymyslet šlo, díky status útokům, ale takhle...
[28] Lenny: To tak nelze říct. Jejich využitelnost klesá, to beru. Ale že by je nešlo vůbec hrát, to zase ne. A je třeba si uvědomit že pravidla platí i pro protivníky. [29] Eewee: zvažujeme omezit na 4 vs 4 aby souboje netrvaly moc dlouho. Zpráva byla změněna dne 30.01.2014 v 00:04:48
[31] Vložil Morx dne 30.01.2014 v 09:21:51, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[19] Toegdip: To je správný přístup :). A nemyslím, že to bude nutně na dlouho, bez léčivých předmětů se hra protahuje hůř ;) A kombinací čtyř útoků se strategizovat dá i bez itemů, musíte na to jen trošku jinak, hrál jsem už pár soubojů bez itemů a rozhodně to nebylo jen "bezduché mlácení". Jen musíte začít uvažovat v trochu jiných intencích, vzpomeňme na první generaci ;)
Pidgi |
[32] Vložil Toegdip dne 30.01.2014 v 11:07:26, OdpovědětIP hash: 22c69d80af5e0734
[31] Morx: k těm strategiím, když vezmeš 1vs1, tak má nepopiratelnou výhodu ten, kdo začíná - ať už entry hazards/status/damage. Tedy vyplatí se každému, aby na 100% měl v 1. kole na prvním místě nejrychlejšího dovoleného Pokémona ve hře s entry hazards/status a možná i damage (ale zde je potřeba brát v úvahu resists and weaknesses). Sice se v dalších kolech může situace zvrátit, ale vždy má výhodu ten rychlejší - respektive ten, kdo ovládne rychlost. V single battle se totiž těžko řeší věci jako Trick Room, Tailwind apod., které zvýhodňují pomalejší Pokémony. Ergo pomalejší Pokémoni, pokud nemají nějakou speciální schopnost (jako Prankster), jsou za dané situace v jasné nevýhodě. Možná se pletu, ale takhle to vnímám...
[33] Vložil Nemo dne 30.01.2014 v 11:20:22, OdpovědětIP hash: 243e25af30ed34f2
[30] lisakVUK: Ne, opravdu máš Pokémony které hrát nelze =). Není jich moc, ale jsou - u některých pak třeba s daným movesetem klesá použitelnost (třeba ti, co hraješ scarfnuté - rychlost je všechno).
[34] Vložil Sir dne 30.01.2014 v 15:31:38, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
tak nevím no... nejdřǐv zákaz legend, pak uberů (což je správný, aby všichni nehráli ty samý poké) ale zakazovat utoky a itemy? není to uź trochu moc? na co pak ty věci ve hře jsou? nebo je snad chtějí zakázat jen ti, co je neumí používat?
[35] Vložil Morx dne 30.01.2014 v 15:57:13, OdpovědětIP hash: 35585a12c7804608
[34] Sir: Pravidla delaji organizatori, kteri v turnaje neucastni, takze nelze pravidla prizpusobovat sobe ^^
[36] Vložil Sir dne 30.01.2014 v 16:37:06, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
[35] Morx: Já vím, tak si prostě postěžovali neorganizátoři, co je neumí používat :)
Pidgi |
[37] Vložil Toegdip dne 30.01.2014 v 16:39:40, OdpovědětIP hash: 22c69d80af5e0734
[34] Sir: tyto zakázané útoky jsou zakázané i v oficiálních pravidlech Nintenda... a zákaz itemů je sice diskutabilní, avšak v plném právu pořadatelů a osobně mi nepřijde jako problém, možná jen jako ochuzení hry o jeden z jejích aspektů pro tvorbu sofistikovaných strategií, jak jsem psal výše...
[38] Vložil Sir dne 30.01.2014 v 16:41:59, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
[37] Toegdip: to je mi, panečku logika.. něco vymyslet a pak to zakázat :D za chvilku se bude Mistrovství hrát jen se startérama s ůtoky, jak je dostanu na začátku hry, ne? :P
Pidgi |
[39] Vložil Toegdip dne 30.01.2014 v 16:56:04, OdpovědětIP hash: 22c69d80af5e0734
[38] Sir: tvůrci her nemohou předpokládat všechny možné situace, které mohou někdy v budoucnu nastat a to se přesně stalo u těchto útoků, které způsobují záseky ve hře, takže je to naprosto logické, že jsou zakázané...
fiflik |
[40] Vložil fiflik dne 30.01.2014 v 17:59:20, OdpovědětIP hash: bbdf2bdd2c3327cd
Pokud to nebude 1. března, tak se zúčastním. Netradiční pravidla jsou zajímavé zpestření, byť zákaz předmětů není přesně ten typ zpestření, který bych považoval za zajímavý. Technická: víte o tom, že když v BW aktivujete auto-level adjusting na lv.50 a hraje se Single Battle, tak se zápasí jen se 3 Pokémony? Nevidím to tu explicitně.
[41] madvorak: Přes IR to jde flat s celou partou, takže při nejhorším se bude hrát přes to.
Jinak doporučuju všem ještě teďka nebrat současné info za finální. Koneckonců vidíte, že se to ještě dořešuje (počet pokémonů atd.), ale určitě se nemusíte bát, že by nám organizátoři nedali dostatatek času na přípravu.
[43] Vložil Morx dne 31.01.2014 v 10:07:46, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[38] Sir: V principu proč by ne? Dělají se různé turnaje, Beholder tu třeba navrhoval jen Poké, co se dál nevyvíjí, moc zajímavá věc. Osobně jsme se bavili třeba o možnosti udělat Little Cup. Na jednom čundru jsme hráli s pokémony z vajíček a ještě jsi dostal jen takové, které jsi získal na kartičkách v předešlé IR hře. . [42] Behold3r: Ano, pravidla byla předložena k diskuzi, v neděli bude stanovisko finální a spolu s ním by mělo přibýt i datum a místo.
[44] Vložilo Sanky dne 31.01.2014 v 13:39:06, OdpovědětIP hash: f741b8d94396424
[34] Sir: Oficiálně je Sky Drop je zakázaný kvůli chybě ve hrách páté generace, která může způsobit zásek hry. Dále Dark Void je zakázaný, protože uspí oba cizí pokémony naráz, což je OP. Ovšem vzhledem k tomu, že se zde hraje single, neměl by být důvod ho zakazovat. Zpráva byla změněna dne 31.01.2014 v 13:39:58
[43] Morx: Já to jen vyzdvihl aby někdo nezačal usilovně přes víkend trénovat pokémony a pak se nedočetl, že budou vlastně jiná pravidla.
|
[46] Vložil Ash493 dne 31.01.2014 v 19:08:12, OdpovědětIP hash: 27b57759436684dc
[32] Toegdip: *resistance, nikoliv resist.
Pidgi |
[47] Vložil Toegdip dne 31.01.2014 v 20:09:17, OdpovědětIP hash: 97d88dfc852db4a0
[46] Ash493: skoro bych řekl, že trpíš obsedantně kompulzivní poruchou, když jsi měl takovou potřebu mne opravit a nevyjádřit se nijak jinak k tématu :D Samozřejmě máš pravdu, měl jsem na mysli resistances... nicméně základ slova mám správně a věc je v kontextu pro průměrného člověka pochopitelná [45] Behold3r: to u některých jako jsem já nehrozí :D [43] Morx: pokud se bude rozhodovat do neděle, tak navrhuji hrát single battle, 3vs3, na dvě vítězné hry
Na poslední lize/PPP Behold3r navrhl eliminovat nevýhody hry bez předmětů omezením některých útoků. Jedná se o zákaz útoků, které splňují tyto 4 podmínky: - mají přesnost 90 nebo více - mají 95 nebo více "power" - nepotřebují tah na nabití nebo "vychladnutí" - nesnižují staty uživatele
Konkrétně tyto útoky: High Jump Kick Outrage Petal Dance Thrash Heat Wave Earthquake Jump Kick Flamethrower Sludge Wave Ice Beam Thunderbolt Surf
Nastavená kriteria splňují ještě útoky Future Sight, Synchronize, Dream Eater a Foul Play, které by se ale kvůli omezené použitelnosti neomezovaly. Ze seznamu jsou také vyněcháy útoky, které se učí pouze legendární Pokémoni a je tedy bezpředmětné se jimi zabývat.
Za nás, organizátory, lze říct, že Behold3r nás přesvědčil a jsme tedy pro toto dodatečné pravidlo přijmout. Rádi bychom ale znali i vaše názory. Zpráva byla změněna dne 03.02.2014 v 20:44:21
Ano, přes IR lze hrát s auto-level adjusting na lv.50 bez omezení na počet Pokémonů. Jen podotýkám, že potom nelze mít team preview, aby to bylo spravedlivé a hráči nemuseli scoutovat, bylo by pak vhodné omezit počet Pokémonů registrovaných do turnaje.
Ty pravidla na omezení útoků jsou IMO vážně lol. Jmenovitě:
> mají přesnost 90 nebo více Tahle podmínka nevede k ničemu smysluplnému. Místo Surf dají skoro všichni Hydro Pump, místo Flamethower dají skoro všichni Fire Blast ... stejně se tyhle 2 útoku hrajou hodně u Pokémonů, co se učí i ty 100%, protože dávají řadu klíčových OHKO. Takže pravidlo nevyvolá žádné omezení příliš lukrativních útoků, jen hráče donutí, aby všichni šmahem hráli na štěstí bez ohledu na to, jestli se to do jejich strategie hodí.
> mají 95 nebo více "power" (ten Energy Ball tam nějak nesedí) Přestane se hrát hodně útoků typu "Thunderbolt" a přibude dost útoků typu "Thunderpunch". Ikdyž to vypadá, že tohle pravidlo je poměrně symetrické na physical/special split, víc to omezí ty speciální a už s ohledem na jednohlasný zákaz "všech legend" budou fyzické typy dominovat.
> nesnižují staty uživatele Stejně je takový Close Combat mnohem užitečnější než Jump Kick (a přitom je Close Combat povolen a Jump Kick zakázán).
> nepotřebují tah na nabití nebo "vychladnutí" Útoky typu "Hyper Beam" se stejně nezačnou výrazně hrát, ale proč to nepovolit, že. Nicméně je legrační, že nezakazujete teď Slakinga, kterého jste měli dříve za "NaS", když mu teď vlastně vytváříte lepší podmínky než tehdy, když byl zakázán.
Pidgi |
[50] Vložil Toegdip dne 31.01.2014 v 22:38:58, OdpovědětIP hash: 97d88dfc852db4a0
[48] lisakVUK: ano, proč ne, jsou to nejpoužívanější útoky právě díky tomu, co způsobují... nicméně vzato do důsledku si každý vybere druhou nejlepší možnost, když je první zakázána a budeme zase tam kde jsme byli... Surf nahradí Muddy Water, Flamethrower Heat Wave, Outrage Draco Meteor apod. Nevidím v tom moc velký smysl, snad jen větší šanci dostane náhoda a možná soupeř přežije první kolo. Tudíž by mne zajímalo jaký jiný přínos tento zákaz bude mít?
[51] Vložil Sir dne 31.01.2014 v 22:40:29, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
koukam, že to bude turnaj o ničem... se zakáže půlka pokémonů, půlka útoků, itemy... ještěže tam nebudu fakt :) někdo neumí používat itemy a zbytek aby si kvůli tomu rozkopal partu a moveset... ještě můžete zakázat super effective útoky, jak dříve ze srandy navrhoval Vuk a nasadíte tomu korunu :) [49]: je to tak Zpráva byla změněna dne 31.01.2014 v 22:48:14
Pidgi |
[52] Vložil Toegdip dne 31.01.2014 v 22:41:22, OdpovědětIP hash: 97d88dfc852db4a0
[49] madvorak: naprostý souhlas
Upřímně dost pochybuji o tom, že tyhle pravidla povedou k nějaké větši vyváženosti Pokémonů. Stačilo mi pár minut na rozmyšlenou, abych věděl, které moje Pokémony to hodně znevýhodní a kteří na tom naopak budou takhle lépe. Uvedu jeden příklad: zvýhodňuje to Pokémony, kteří si opakovaně doplňují životy útokem Roost. A myslím, že zrovna tohle jste chtěli dříve (MČR kolem roku 2007) eliminovat.
A opravdu, ani ten zákaz komplet všech předmětů mi nepřipadá smysluplný. Pokud chcete větší rozmanitost, zakažte jen Leftovers, Sitrus Berry (Shell Bell i Black Sludge bych schválně nechal) a nejpoužívanější ofenzivní předměty. Jiné itemy se samozřejmě zase stanou oblíbenými, ale v případě těch předmětů by se to mohlo rozprostřít mezi více různých.
U těch útoků to bohužel tak nevidím. Právě ta nabídka "nejsilnějších" útoků konkrétních typů je nyní již poměrně vyvážená (kromě některých signature moves, které jsou záměrně hodně silné) a odebráním několika se naruší jejich rovnováha.
[53] madvorak: Behold3r se vyjádří k návrhu na omezení útoků, takže to teď nechám stranou a zareaguji jen na předměty. Uznávám, že komplet omezení předmětů asi málokdo ocení, maximálně tak přijme jako nutné zlo. Hlavním důvodem toho omezení je hrát něco jiného, netradičního, něco na co nikdo nebyl připraven, co boří vyzkoušené strategie a také různé návody a rady co hrát, které lze nalézt leckde na netu. Každý se s tím bude muset poprat sám, sám si vymyslet co v daných podmínkách nejlépe hrát. Aby se to vyvážilo přidáváme tam komplet omezení legend, po kterém mnozí dlouho volali a upřímně nám se do toho moc nechtělo už proto, že víme, že jsou lidé, kteří mají vytrénovanou sotva jednu partu včetně legend a ty to bude omezovat.
[51] Sir: Změna pravidel skutečně není proto, že by někdo neuměl používat itemy. Organizátoři přišli s hrou bez itemů kvůli tomu, aby došlo k nějaké obměně a nepoužívali všichni přesně to samé, co na minulém turnaji, od jehož doby nevyšly žádné nové hry v rámci hrané generace. Cílem tohodle turnaje by mělo být trochu zamíchat pravidly aniž by se z toho stal vyloženě gimmick turnaj na způsob Little Cup. Přecejen jde pořád o oficiální mistrovství. Právě proto přišel ve spolupráci s organizátory s návrhem omezení, které bude fungovat jako doplněk zákazu itemů a vytvoří o něco vyváženější prostředí pro boje, než by byl zmíněný zákaz sám o sobě. V podstatě jde o to, že zákaz itemů obecně zvýhodňuje sweepery a znevýhodňuje defensivní pokémony. Pokud by vlivem navrhovaného zákazu útoků došlo jen k tomu, že budou všichni prostě dál používat stejné sweepery a jen jim přiřadí útoky s menší přesností, tak je to dobře. Dojde tím totiž k tomu posunu, že defensivní pokémoni najednou budou mít zvýšenou použitelnost právě o tu nepřesnost sweeperů. Osobně ale v takovém pohledu na věc vidím špatný přístup. Podle mě tahle omezení otevírají dveře plno zajímavým strategiím, které by předtím neprošly prostě proto, že je výhodnější vsadit na klasický Earthquake.
[53] madvorak: To co píšeš, zní rozumně. Ale je tu ještě jedna věc a to, že by pravidla měla být co nejjasnější a nejsrozumitelnější, aby neodrazovaly ani třeba nejmladší hráče od účasti. Krátký výpis několika útoků to myslím splňuje. Samozřejmě od toho se to tu řeší ještě před oficiálním vyhlášením. Pokud ty - nebo kdokoliv jiný - příjde s lepším návrhem pravidel, tak budou myslím všichni zúčastnění rádi a zahrajem si podle nich. A nebo taky prostě můžeme zase hrát s těmi samými pravidly, co minule, a všichni používat ty samé ohrané pokémony, co tehdy.
[54] lisakVUK: S ohledem na hraní Pokémonů na lv.50 je trénink Pokémonů pro standardní hráče (kteří nekříží Pokémony / nerestartují hru u legend pro zisk maximálních IV) otázkou 2 hodin. Problém IMO není o tom, že někteří hráči nebudou mít co hrát, problém je o tom, jestli vzniká vyvážená metagame. Neříkám, že je to takhle vyloženě špatně, mě třeba přijde celkem hezké a transparentní zakázat všechny legendy.
U většiny movesetů jenom odeberu předmět. Kde byl nějaký choice item, zvážím přidání nezraňujícího útoku a samozřejmě odeberu Trick. Akorát někteřé Pokémony s Focus Sashem zkryplim víc, než jiné, co si třeba jen kompenzovali předmětem jednu slabost. Ale to je detail. Zákaz předmětů není nic, co by hráče vedlo k inovativnímu myšlení. Vážně.
Nicméně jsi rozumný, že už nechceš zakazovat ty útoky.
Když jsme u té originality: co třeba uspořádat Multi Battle (Tag Battle turnaj)? Nebo udělat turnaj, na kterém všichni rozehrají hru od začátku a po několika hodinách začnou zápasit jen s tím, co v té hře narychlo seženou a vytrénujou? Nebo udělat Single Battle turnaj jako kdyby s OU pravidly, co zveřejňuje Smogon, ale každý hráč si vybere jednu generaci a bude hrát Pokémony jen z ní? Originálních turnajů lze vymyslet spoustu. Ale kdybych já pořádal mistrovství, snažil bych se na tenhle jeden turnaj udělat nějaká seriózní pravidla. Ideálně taková, abych vychovával generaci kompetitivních hráčů, kteří budou konkurenceschopní na mezinárodních kláních. Ale to už vede spíš k narážení na kontraproduktivitu dělení skupin Standard/Advanced, ne k vychvalování přejímaných VGC pravidel.
[55] Behold3r: Díky za vysvětlení. Jen bych dodal, že návrhy ano, ale jak už jsem psal v [8] spíše doplňující. Ten základ (tedy hrát bez legend a itemů) už Morx ani já nechceme měnit. Myslíme, že to nemusí být špatné a dokud se to nevyzkouší, lze jen spekulovat. [56] madvorak: hele takhle. Tohle je defakto poslední MS v BW hrách. XY nasadíme s oficiálními pravidly právě proto co píšeš. Aby to pro soutěžní hráče mohl být i test na mezinárodní turnaje. BW se teď 2 roky hrálo také s oficiálními pravidly, až teď, když už je v podstatě tato generace "out" navrhujeme spestření v rímci takového "modu". Jinak ano, jsem pro pak uspořádat další turnaje třeba i tak jak navrhuješ, minule jsem na PPP hovořili o možnosti zorganizovat v rámci PPP alespoň 1x tza měsíc turnaj, pokaždé by ho mohl vyhlásit někdo jiný se svými pravidly. Zpráva byla změněna dne 31.01.2014 v 23:41:25
[56] madvorak: "Nebo udělat turnaj, na kterém všichni rozehrají hru od začátku a po několika hodinách začnou zápasit jen s tím, co v té hře narychlo seženou a vytrénujou?" - Tenhle nápad se mi moc líbí. Ale nečekám, že by se v něj ještě změnil tenhle turnaj. Pokud chceš přijít s vlastní úpravou pravidel, zkus vycházet z toho, co píše Vuk. Tedy že zůstanou zakázané itemy a legendy.
[59] Vložil Morx dne 01.02.2014 v 00:28:18, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[58] Behold3r: Myslím, že by to bylo fajn právě na 3P, nebo jiný větší sraz :) . Jinak jak řekl VUK, je to takové turnajové rozloučení z B/W. Pokud chcete trochu navnadit, tak z her X/Y se můžete těšit jak na mistrovství s oficiálními pravidly, tak i na turnaje v ruzných druzích zápasů, co hra nabízí. A to mluvím jen o víkendových akcích, na 3P budeme hrát různé zajímavé miniturnaje. Věřím, že to bude pro hraní konzolových her plodný rok! :)
[60] Vložil Xero dne 01.02.2014 v 08:29:10, OdpovědětIP hash: b8f6adce64144fea
[58] Behold3r: A co když nechci ztratit svoji současnou hru? A 200 hodin hraní se mi opravdu nechce smazat...
[61] Vložil Morx dne 01.02.2014 v 08:31:18, OdpovědětIP hash: 35585a12c7804608
[60] MMF98: Ai bychom mohli udelat na miste zalohu pozic a nasledne po skonceni tutnaje jejich obnoveni...
[62] Vložilo Sanky dne 01.02.2014 v 10:46:13, OdpovědětIP hash: f741b8d94396424
Jsem proti omezení útoků ala Behold3r, primárně z důvodů co napsal madvorak. Akorát jsem včerejšek trochu zaspal. Přivítám jakékoliv originální pravidla, ale už od začátku se mi na výpisu zakázaných útoků něco nelíbilo. Jsem také proti omezení itemů, ale s tím se dá žít. Nová pravidla musejí rozšířit obzory, a tyto nedělají. Speedrun-battle se mi moc líbí. Uspořádejme to. Bylo by to pouze BW12?
Pidgi |
[63] Vložil Toegdip dne 01.02.2014 v 10:49:00, OdpovědětIP hash: 9377886e5bb136b5
[56] madvorak: nápad s resetem hry a hraním od začátku zní zajímavě, jen by ale asi znamenal u BW/B2W2, že se bude muset vybrat jen jedna z her BW nebo B2W2, protože každá je od začátku odlišná... u X a Y by to bylo zajímavé, ale to aby si člověk koupil ještě jednu hru navíc [61] Morx: tohle ale vždy znamená risk, že se to nepovede, ne?
[58] Behold3r: To byl nápad na funny turnaj, ne na mistrovství!!! To bych umřel hanbou, kdybych uspořádal mistrovství s pravidly, že hráči musí restartovat hru. Já to psal ve smyslu: Začíná se z toho mistrovství stávat funny turnaj a na funny turnaje mám takové a takové nápady, nic z toho bych nevydál za mistrovství.
Vzhledem k navrhovaným pravidlům bychom mohli hrát mistrovství i takto.
na poslednich 2 turnajich jsem se nezucastnil, protoze se mi docela dost nelibila pravidla - nejprve se opakoval format double battle a na poslednim turnaji se "prozmenu prevzali oficialni pravidla" tzn. double battle... jak tady nekdo podotknul, jedna se preci jen o mistrovstvi republiky, a to by chtelo seriozni pravidla, zakazani itemu je dost radikalni uprava pravidel, ale jeste se da zkousnout, ale omezeni utoku na 90 pwr a acc mi prijde jako pravidla pro nejaky ciste FUN turnaj, coz se podle me moc nehodi... ted trosku kritiky smerem k vukovi a morxovi(neberte to prosim jako urazku, ale muj nazor, ktery si myslim ze nezastavam pouze ja, ale jsem prvni kdo ho takto uverejnil) posledni 3 mistrovstvi urcuji pravidla organizatori , z nichz jeden hru z dane generace ani nevlastni, ani nehral a druhy urcuje pravidla, vzhledem ke zkusenostem z hrani proti 3 stejnym hracum. U pravidel se potom snazite zduraznit "aby hra byla vyvazena" nezlobte se na me ale co vite o vyvazenosti vzhledem k minimalnimu nahranemu casu a poctu zapasu. Souhlasim s omezenim legend, jinak je celkem jasne jak by to dopadlo. Nadruhou stranu ocenuji ze poradate turnaje, protoze jinak by asi zadne nebyly, je mi jasne ze je to jak po organizacni, tak i po financni strance narocna zalezistost. Nicmene, nemam nic proti turnajum typu FUN, klidne i bez cen ale pokuste se "mistrovstvi" delat pokud mozno alespon trochu seriozne. Zaroven vas prosim aby jste vzali v potaz casovou narocnost trenovani pokemonu pro turnaj a to predevsim za predpokladu ze potencialni ucastnici dochazeji do skoly nebo do prace a i tak uz ve volnem case maji malo casu na trening a mesic je opravdu docela dost malo, nemluve o potencialni moznosti zmeny pravidel, coz muze udelat alespon castecne vytrenovany tym naprosto nepouzitelny, coz vede k treningu nove party. T.
[64] madvorak: Však píšu že nečekám, že by se to hrálo na mistrovství. Jenom se mi líbí ten návrh a někdy bych si to chtěl zkusit. [62] Sanky: Jinými slovy přivítáš jakákoliv nová pravidla, dokud nemění existující pravidla. [65] John Beak: Až opravíš tu chybu, že jsem poslední místo prvního, tak to podpořím.
[66] Tala ^Sp^ The: V podstatě je to věc názoru, nikdy se nezavděčíš všem a někdo může pravidla považovat za dobrá a jiný za hloupá, s tím se nedá nic dělat. Nicméně tys tam napsal, že to pořád vymýšlíme podle sebe a přitom se teď několik turnajů a MS hrála oficiální pravidla, takže to je trochu kritika mimo. Oficiální pravidla mají několik výhod, jednak tu že kdo hraje naše MS se může připravit zároveň na mezinárodní akci a pak právě tu, že těžko může nám někdo vytýkat, že jsme je "vymysleli" špatně ;). Protože v co už byste měli mít větší důvěru než v oficiální pravidla.
[67] Behold3r: viz odkaz "Nelíbí se mi výsledky, chci hrát znovu"
[69] John Beak: To právěže nefunguje, proto říkám, že to máš opravit.
[65] John Beak: Docela bych chtěl vidět algoritmus, kterým to generuješ :D.
[72] Vložil kolosus dne 02.02.2014 v 14:47:42, OdpovědětIP hash: ecd4c26b6d96eb8
Ja s nejakyma zakazanyma utokama nesouhlasi. Surf pouziva hodne lidi a ostatni utoky tez vyjmenovane tez. Takze nevim:
[73] Vložil Morx dne 02.02.2014 v 21:48:17, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[66] Tala ^Sp^ The: Zrovna poslední mistrovství, nebo dvě, se hrála podle oficiálních mezinárodních pravidel, nic co bychom si vymýšleli sami. A sklidilo to zhruba stejnou vlnu kritiky, jako když jsme předtím pravidla vymýšleli sami a jako když teď děláme na rozloučení s jednou generací nějakou obměnu ;). Kritika mi přijde celkem konstantní. . Teď trochu z jiného soudku, nechci se tu dožadovat chvály, nebo něco takového, nicméně každoročně jsou vlny kritiky na pravidla, ať jsou jaká chtějí. Spousta rozčilování, jak to děláme všechno blbě, jak jsou pravidla úplné na prd a vždy se najde několik lidí, co demonstrativně nepřjde, protože "pravidla jsou úplně pitomá". Co ale každý rok nevidím je spousta jiných turnajů, kteří by tito lidé zorganizovali podle pravidel, která jim připadají lepší a na které by jistě nalákali spoustu hráčů. Vesměs se všichni nasměrovat mistrovství co nejlepší směrem (čehož si vesměs velmi vážím), ale někteří se občas tváříte, jako by to byl to byl jediný možný turnaj v DS hrách a když nebudou na něm úplně ideální pravidla, tak už nebudou nikdy a nikde. Nikomu z Vás naprosto nic nebrání tu napsat, že třeba třetí víkend v květnu vyhlašujete turnaj v triple battle dle svých vlastních pravidel, nebo třeba nějakých oficiálních. Ano, chápu, že Mistrovství se honosí názvem, pod kterým by měl být spíše seriózní, než funny turnaj. Snažíme se a jak jsem řekl, X+Y budou už dle oficiálních pravidel (max. s lehkými modifikacemi) . Obecně se v posledních letech rozmohl v Pokékomunitě jistý nešvar neaktivity a samoúčelné kritiky. Vidět to bylo třeba na to, když se Buizel ptal, zda uděláme někdy sraz v Ostravě. Přijde mi to, jako byste měli pocit, že když nic nevyhlásí Morx nebo Vuk, tak nic nebude. Každý jeden z Vás může o víkendu vyhlásit sraz - kdekoli, za jakýmkoli účelem, a pozvat veřejně lidi, aby přišli. Každý jeden z Vás může zorganizovat turnaj dle svých představ, výlet za tím, co jej baví (příroda, památky, cokoli). Nestojí a nepadá všechno na pár lidech, my všichni společně jsme komunita a tvoříme ji. Svou přítomností na srazech, každým svým příspěvkem zde a vším, co se pokusíte zorganizovat. Zkuste občas nebýt pasivní a zkusit něco vytvořit. Nebo i přijít za někým s tím "hele, chtěl bych zorganizovat víkendovou akci, pomůžeš mi s tím?" Ono to půjde, nebojte se. Komunita potřebuje spoustu aktivních lidí, nemůže stát a padat na jednom nebo dvou. . Jsem mimochodem velmi rád, že 3P srazy poměrně aktivizují ligy. Za pomoci JB tam vznikli MarioKart DoubleDS, Dratini tvoří svoji deskovku, Beholder se pustil do úpravy deskovky a k tomu pár webových her zde, pěji chválu a říkám jen tak dál. Pojďte tvořit, pojďte být aktivní, můžeme dělat klidně jeden fun turnaj měsíčně, nebo třeba na každém 3P sraze jiné pravidla, ale nemůže to všechno ležet na bedrech jednoho člověka.
Pidgi |
[74] Vložil Toegdip dne 03.02.2014 v 07:50:39, OdpovědětIP hash: ef2423f2d1de673c
[73] Morx: tak pokud z trochu jiného soudku, tak taky trochu info z te druhé strany - a ne že bych tím chtěl Tebe nebo Vuka urážet - nicméně při moji snaze něco organizovat jsem byl bez presumpce neviny, řekl bych, až napaden, že bych chtěl organizovat něco, co Vám uplne nevyhovovalo. Tak jsem se na to jednoduše vybodnul. Když se zpetne ohlednu, tak mam za to, že jsme to vyresili a ze není důvod se o tom dal bavit. Pisu to jen proto, že tu je to téma - a me proste potom přešla chuť něco organizovat. Radši Vas podpořím a pomůžu s čím budu moct, ale organizovat už asi nebudu...
Tak, já organizoval pár akcí v době, kdy jsem to hrál. Teď nehraju, takže neorganizuju. To je jednoduché. Zvažoval jsem, že uspořádám nějaký neutrální srazy, ale s příchodem 3P srazů se to stalo redundantním. - Ono dělat turnaje naživo je spousta práce navíc, která se dá obejít použitím simulátoru. Když chceš hrát na DSku, musíš si všechny pokémony pochytat, nakřížit, vytrénovat, naučit je tutor moves atd. To je spousta práce. Navíc když zjistíš, že něco nefunguje tak, jak jsi chtěl, nebo by mohlo trochu líp, je namáhavé pokémona opravit. Proto kompetitivní hráči spíš budou trénovat na simulátoru, hrát online z pohodlí domova, a namáhavé přípravě se budou věnovat pouze, když je nějaký pevně daný turnaj (VGC kvalifikace, mistrovství...). Kdyby si organizovali spoustu neoficiálních turnajů, akorát by si přidělávali práci navíc. Neříkám, že dělat akce naživo nemůže mít i svá pozitiva - třeba to naláká někoho, kdo by jinak o nějakým druhu hraní vůbec neuvažoval, a naživo ho to osloví. Nebo se během turnaje stane něco zajímavého a hned se to dá prodiskutovat a na základě toho třeba vylepšit pro příště pravidla. Pokud jsem něco důležitého přehlédl, sem s tím. - A protože nesbíráme zkušenosti tím, že bychom sami organizovali, je docela dobré využít zkušeností ostatních. Proto je efektivní využít například oficiální pravidla, protože se dá dohledat, jak se řešily různé situace, které mohou nastat. Když zvolíte zcela nová pravidla a předem je neotestujete (a tohle se týká i takových trivialit jako jak propojit hry), riskujete, že tam nastane nějaký neočekávaný problém. Tedy chyba není vymýšlet nový pravidla - to je naopak zajímavá věc, i když může některé jedince z časových důvodů odradit - ale nebýt připraven chyba je. Vezměte si ponaučení třeba z mých chyb v plánovaném turnaji MKDDS na posledním 3P srazu. Měli jsme čas a DSka, ale nebylo vymyšlené, jak se propojit. Lidem se do toho moc nechtělo a ve výsledku jsme hráli jen 4, stejně jako hrajeme obvykle (Gaff by hrál taky, ale nevešel se a na druhou skupinu už nebyli lidi). - Máme dost času. Navrhuju na další 3P srazu otestovat propojení hry (jak nastavit souboj, team preview, výběr menšího počtu pokémonů, než je v partě atd.). Pokud jde o pravidla a pokémony, nejlepší je si sednout s pár lidmi a opakovaně zkoušet v simulátoru. Když se něco ukáže jako OP, může se uvažovat o zákazu apod. Takhle se ladí pravidla. Ono to není jen o tom zamluvit prostor a sehnat lidi - to umíte perfektně - ale taky o tom znát dobře podmínky hry a hráčů, aby v pravidlech nebyly mezery nebo nesmysly.
[73] Morx: [74] Toegdip: [75] John Beak: Jedna věc je zahrát si s kamarádem nebo se dohodnout na nějakém mini turnaji s několika kamarády, jiná je větší akce pro veřejnost. Přátelské bitvy se samozřejmě hrají pořád bez ohledu na to co tady kdo vyhlásí. Co se ale větších akcí týče, tady si nemyslím, že by bylo dobré kdybychom se každý "šprajcli" na své "pravdě" a dělali si vlastní turnaje. Přece jen, aktivních Pokéfandů není tolik a každý má omezený volný čas, takže takové akce by asi vždy navštívilo jen několik lidí. Proto si myslím, že je lepší se dohodnout na větších veřejných akcích společně. Pokud jsem něco (spolu)organizoval, vždy jsem se snažil dosáhnou kompromisu. Samozřejmě mám své zásadní představy, na kterých trvám (například nepřipustím hraní s cheaty) - ty se snažím vysvětlit, argumentovat a přesvědčit o nich ostatní - ale v jiných ohledech nemám problém ustoupit. Konec konců ty turnaje děláme pro vás, ne pro sebe. Není v našem zájmu aby se to většině nelíbilo a nebavilo ji to. Je ale potřeba si uvědomit, že MS není určena jen pro hard-core advanced hráče, že Pokémony soutěžně mohou hrát i lidé, kteří neví co je EV, IV atd... Konstruktivní kritika s návrhem řešení mi vůbec nevadí, naopak může pomoci udělat akci lepší. Rozhodně si nemyslím, že ten kdo žádný turnaj neorganizuje, nemá k pravidlům, co říct. Hráč pravidla posuzuje z jiného úhlu než organizátor a může dodat nový pohled na věc. Samozřejmě pouhé výkřiky ve smyslu "stojí to za houby", "jste hlupáci když navrhujete takováto pravidla" atd.. bez vysvětlení co konkrétně vadí a návrhu nějaké kompromisní úpravy jsou zcela na nic. Jinak jsou tu i další výhoda méně velkých akcí a mezi ně spadá podpora a propagace. Získat podporu komerčních firem pro nekomerční akce je čím dál těžší. Jsem rád za dlouholetou propagaci našich akcí firmou GameHouse, která zasílá informace o Mistrovství svým zákazníkům, jsem rád za loňskou podporu firmy Conquest, která Mistrovství posunula mezi významné české Pokémon akce. Takové firmy ale těžko budou propagovat desítky turnajů. A hodnotné ceny pro vítezě také nerostou na stromech a jelikož jsou naše aktivity veskze nekomerční, sponzorujeme je my (u MS Morx a já). Pochybuji, že v případě mnoha turnajů by se našel dosatek lidí ochotný a schopný sponzorovat ceny pro vítěze. Zpráva byla změněna dne 03.02.2014 v 13:37:36
Co se týká tohoto turnaje. Je tady nějaká základní definice pravidel (bez legend a bez předmětů), která sice není přijímána s nadšením, ale je tu pár lidí, kteří by takovou výzvu akceptovali. Behold3rdovu modifikace - omezení některých útoků - jak vidím nepodpořil nikdo. Pak je tu ještě možost povolit několik málo (do deseti) konkrétních předmětů vyjma Healing items (Leftovers,..) a Power items (Choice Band, Choice Specs,...). Líbilo by se vám to víc? A pokud ano, měl byste někdo konkrétní návrh, jaké předměty povolit? Zpráva byla změněna dne 03.02.2014 v 13:31:05
Pidgi |
[78] Vložil Toegdip dne 03.02.2014 v 14:46:59, OdpovědětIP hash: 22c69d80af5e0734
[77] lisakVUK: podle mě buď předměty budou nebo nebudou, zbytek je hybrid...jediné schůdné by bylo třeba povolit jen skupinu předmětů jako jsou berry, vždy max. 1 typ/parta...
Dobrá... tak abychom se pohli, protože už je čas ta pravidla vyhlásit. Jsou tady 3 doplňující návrhy: 1. Zakázat některé útoky, viz příspěk [48] 2. povolit tyto předměty: Binding Band Increases power of multi-turn trapping moves. Eject Button When the holder is hit, it immediately switches out. One-time use. Grip Claw Partial trapping moves last 5 turns. Lagging Tail Makes the holder move last in their priority bracket. Mental Herb Cures certain conditions. One-time use. Red Card The opponent is forced out immediately if it attacks the holder. One-time use. Rocky Helmet Deals 1/6 damage when the opponent makes contact. Shed Shell Allows holder to switch out even when trapped. Sticky Barb Causes damage to holder and attaches to attacker upon contact. Zoom Lens Raises accuracy by 20% if the holder moves after the target. 3. Povolit jen berry a zakázat Pokémony se schopností recyklace. 4. Hrát jen "no legend", "no items" bez dalších modifikací.
Prosím tedy o názor co z toho se ván zdá nejlepší a také zda preferujete hrát 6 vs 6 nebo jen 3 vs 3. Zpráva byla změněna dne 03.02.2014 v 20:37:29
[79] lisakVUK: Moje preference jsou v tom pořadí, jakém to uvádíš, tedy nejradši možnost 1 (pochopitelně). Zda 3 nebo 6 pokémonů je mi celkem jedno, ale spíš 3, pokud se mám k něčemu přiklonit.
Pidgi |
[81] Vložil Toegdip dne 03.02.2014 v 21:14:00, OdpovědětIP hash: ef2423f2d1de673c
[82] Vložil Nemo dne 03.02.2014 v 21:22:35, OdpovědětIP hash: 243e25af30ed34f2
Já se účastnit neplánuju, ale jako jediné rozumné z toho mi přijde jen 4. Povolením berry posílíš určité Pokémony, kteří se s nimi hrají naopak oslabuješ všechny ostatní (jasně, taktéž můžou mít berry, ale kolikrát u toho Pokémona nemusí mít efekt). Podle čeho jsi vybíral předměty ve 2? Zrovna Rocky Helmet je hodně OP věc. Líbí se mi to, co píše Togedip - třeba omezit 1 power item na tým atp.
[83] Vložila Eewee dne 03.02.2014 v 21:53:39, OdpovědětIP hash: b6a70872e138560
Preferuji 3vs3... z tech 4 možností se mi nelíbí žádná... nejradši bych byla PRO itemy ale BEZ legend... bez iteamu toho nejde moc vymyslet, protože nepřítel bude doufat, že mu výjde silný útok se sníženou úspěšností, takže když někdo začne status útokem, tak je prostě mrtvej, protože tomu na druhé straně bude štěstí přát, tuplem, když ten status pokemon nebude nejrychlejší... předměty byly do her přidány, aby se strategie obohatily, takhle se vracíme do první generace... co se týká pravidel Nintendo se snaží o co největší vyvážení, takže jejich pravidla jsou fér... fairy type vznikl kvůli tomu, že draci byli prostě moc nabušení...
[82] Lenny: Seznam povolenýcjh předmětů mi dodal Behold3r jako alternatuvu k omezení útoků, které preferuje. Já to pouze zveřejnil (jiný návrh jsem nedostal), takže argumenty hledejte spíš u něj.
Hlasuji pro bod 4., tzn. nechat jen no legends, no items. Ideální počet pokémonů na zápas by byli 4v4, ale pokud to hra neumožňuje, chtěl bych hrát 3v3. 6v6 by bylo příliš nezáživné. Takhle to bude aspoň strategie vybrat ty správné pokémony.
[85] John Beak: 4 vs 4 by šlo stejně jako 6 vs 6, tedy přes IR. Přes něj se hraje prostě s aktuální partou. Ale pokud by to mělo být 4 z 6, tak by se to muselo přehazovat přes PC, což by asi bylo otravné a matoucí.
[87] Vložil Morx dne 05.02.2014 v 13:59:43, OdpovědětIP hash: bdec31efeb0e404e
Tak 3vs3 na dva vitezne. Vyhlasim vecer oficialne
[88] Vložil kolosus dne 05.02.2014 v 19:17:50, OdpovědětIP hash: ecd4c26b6d96eb8
a ten surf je porad zakazany ?
[89] Vložil kolosus dne 05.02.2014 v 19:19:46, OdpovědětIP hash: ecd4c26b6d96eb8
protoze presne tyhle utoky se mi zdaj nejpouzivanejsi
[88] kolosus: Tento návrh jsme zavhrli. Na útoky žádné další omezení nebude. Na druhou stranu při návrhu na omezení útoků dává smysl omezit právě ty často používané, protože v opačném případě by takové omezení postrádalo smysl, jelikož by nic nezměnilo.
Tak mě napadá... Když se hraje na dva vítězné, nemá smysl při hodnocení zohlednit i skóre v jednotlivých zápasech? Když se mrkneš na turnaj v PPC z předloňského čundru, je tam vidět jedno možné využití pomocného skóre. Alternativa je např. počítat jen velké výhry a malé výhry jen jako pomocné body.
[92] Vložil Morx dne 06.02.2014 v 23:53:57, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
Úvodní příspěvek aktualizován.
[91] John Beak: Podiskutuji tuto variantu s Vukem.
[92] Morx: Bez v potaz, že ten návrh je naprosto nedopracovaný a narozdíl od současného systému by bylo nutné ho nově implementovat.
[94] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 00:10:59, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[93] John Beak: Já jsem si toho naprosto vědom, to mi nebrání o tom nezávazně diskutovat :D. Kdybys měl konkrétnější a propracovanější nápad, můžeš mi ho poslat.
Takže pokud ta "finální" pravidla chápu, tak se hraje jen se třemi pokémony v partě, ne třemi z šesti? Ale přesto ve hře musím mít šest pokémonů? Moc to nechápu. A když jsme u toho, tak nechápu ani co se bude dít v případech remíz. Když spolu dva hráči v prvním boji remizují, tak se pak už hraje o vítězství, nebo se hrají všechny tři s tím, že to může celé skončit remizou?
[96] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 02:46:14, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[95] Behold3r: Pravidlo 6 opraveno, v případě, že první je remíza, hrají se pak dva zápasy, pokud nerozhodnou, hraje se ještě jeden. Tak mě napadá, je v těchhle hrách ještě situace kdy může nastat remíza? Většina takových těch věcí jako selfdestruct, perish song atd. jsou podchycené a je definováno kdo vyhrál, ne?
Pidgi |
[97] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 12:13:21, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[96] Morx: pokud oba soupeři ve stejném kole ztratí posledního Pokémona, tak je to (dle mého) vždycky remíza - a to se týká selfdestruct, perish song i self-damage útoků. Obávám se, že to tedy podchycené není... A děláš si asi legraci, že budeš mít vždy jen 3 Pokémony a nebudeš si moct vybrat z 6, že jo? Protože v tu chvíli to ztrácí moment překvapení, který může hru otočit ve prospěch "slabšího". Ten náhled před samotnou hrou tam má význam... nebo teda měl, před tímhle pravidlem. Takhle nemá smysl hrát na dva vítězné, když nemůžeš změnit partu, protože to bude jen kopírování předchozího zápasu. S tímhle pravidlem zásadně nesouhlasím a kvůli němu se účastnit nebudu. Všechno beru, žádné legendy, bez itemů, přežil bych i zakázané útoky... ale tohle je fakt dmnce. To už to rovnou dejte na jeden vítězný ať se to utrpení moc neprotahuje...
[98] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 12:57:01, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[97] Toegdip: Vymyslet 3 Pokémony s největším záběrem použití je právě to těžké. Výběr z 6 by byl jen o štěstí, to pak nemá smysl hrát na 2 vítězné, protože v druhém zápase můžeš vzít úplně jiné Pokémony, než v prvním a soupeř taky, takže by to v podstatě bylo jen o tom, jestli zrovna náhodou soupeř vezme něco, na co jsi superefektivní, nebo naopak.
Význam hraní na dvě vítězné je v tom, že na první pokus nikdo neví co soupeř má a hloupá náhoda tomu může chtít, že prohraješ prostě proto, že jsi nevhodně zvolil prvního Pokémona. Ve druhém zápase už ale znáte své party (nebo alespoň z části, dle šikovnosti) a tudíž můžeš mnohem lépe taktizovat a zvrátit hru ve svůj prospěch. Podle mě účelem turnaje je, aby si všichni zahráli a lepší se umístili výše, horší níže a "nejlepší" vyhrál. Nepřipadá mi moudré dělat opatření, která by hrála "ve prospěch slabšího". Neříkám neudělat nějaké odměny i pro slabší hráče, nebo třeba hráče, který nejvíce zamíchal pořadím, ale nemyslím, že by měl někdo vyhrát turnaj na základě štěstí.
[96] Morx: To je nesmysl hrát na 3 ze 3 místo 3 ze 6. To už rovnou můžeš generovat náhodné výsledky, jak jsem navrhoval výše. 3 ze 6 s team preview a výběrem před každým zápasem (tzn. ne stejní 3 na všechny zápasy se stejným soupeřem) je dobré a zábavné. - Remíza podle VGC pravidel nejde, protože jsou všechny takové stavy podchycené. Myslím, že se ani hráči nemohou dohodnout na remíze. Každopádně organizátoři tam mají v dispozici jiné technické prostředky, takže nevím, jak moc je tohle možné. Chceme remízy? Osobně proti nim nic nemám, ale při stávajících pravidlech jich téměř nelze dosáhnout. Remíz jde dobře dosáhnout akorát, když se hraje sudý počet zápasů a oba vyhrajou stejně. S podobnými pravidly jsem spoluorganizoval otevřené mistrovství Polska v Icy Tower v roce 2011. Hrál každý s každým a hrálo se na dvě kategorie (ekvivalent jednotlivých zápasů u nás). Výsledek mohl být 2-0, když jeden vyhrál obě, nebo remíza 1-1, když každý vyhrál jednu. I přesto jsme hned v prvním kole měli výsledek 1½-0½, protože v jedné kategorii měli identický výsledek. V tabulce výsledků jsem počítal každému, kolik nahrál bodů. Hráči z tohoto zápasu měli na konci oba 2.5 bodu, takže jsem je v tabulce rozsekl na základě (předem určeného pravidla) vzájemného zápasu. Pokud se nepletu, v šachách taky existují půlbody za remízu. V pokémonech ta situace ve hře nenastane tak často, ale hráči se mohou na remíze domluvit.
[98] Morx: To je velice hloupé. Když máš jen 3 pokémony, je to víceméně o haluzi, jak sednou proti soupeřovým. Třeba máš vyvážený tým, který počítá s tím, že soupeř bude mít taky vyvážený tým, ale prohraješ, protože soupeř má všechny jednoho typu. Když musíš použít na druhý zápas stejné tři, je nepravděpodobné, že se změní status quo založený primárně na typových výhodách soupeřova týmu. Kdybys mohl vybrat ze šesti, dá se ještě dělat něco s první prohrou vzniklou tím, že soupeř šťastně vybral.
[101] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 13:11:57, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
Morxi promiň, ale toto je prostě bordel! Nebudu se účastnit takového myšmaše! První zúžení strategií bylo hrát sigle, to ještě není tak hrozný, stále se tak občas hraje. Druhé zmenšení počtu strategií bylo omezení pkmn - tedy žádné legendy, to je snesitelné... při zrušení iteamů jsem skřípala zubama, ale budiž - zbyla nám stretegie jet největší rychlost a sílu - budiž... ale mít na výběr jen z 3 pkmn to je vrchol... to je funny turnaj, žádné mistrovství! Účastnit nehodlám, protože nemůžu manévrovat a třikrát někoho vraždit stejnou partou je nuda... možná se zúčastním mistrovství X/Y pokud jej nepokazíte, jako jste to udělali právě teď. Z velmi strategické hry s mnoha možnostmi jste udělali nudnou hru, ve které není možné manévrovat. Je vidět, že máte za sebou mnoho zápasů :)
Pidgi |
[102] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 13:14:22, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[98] Morx: Vidím, že si nerozumíme, protože tvoje dedukce je mylná. Představ si tedy situaci, že máš partu, která pokrývá dejme tomu 50% slabostí a potká partu, která je přesně na tyto Pokémony odolná a má na ně všechny superefektivní útoky. Protože nejsi schopen se 3 Pokémony pokrýt celý rozsah slabostí/odolností ve hře, tak nebudeš schopen vyhrát ani poprvé, ani podruhé. Hned v dalším zápase ale soupeř, který tě porazil potká někoho pro něj stejně nevýhodného a prohraje jak poprvé, tak podruhé. Sice je to jen ideální případ, ale zdá se ti takový systém spravedlivý? Mě nikoliv, protože je spravedlivější mít možnost se lépe připravit, mít alespoň šanci danou věc zvrátit. A asi ani nechápeš slovo "slabší" v uvozovkách, které má říci, že se jedná o slabšího v dané situaci. Tedy o toho, kdo je v té chvíli v nevýhodě. Nikoliv, jak píšeš, o toho, kdo má prohrát... A nenech se mýlit, to není o "hloupé náhodě", nýbrž o schopnostech hráče, zda-li je připraven na první kolo. Je to o strategii a konkrétní taktice v dané situaci. A sry, se 3 Pokémony zázraky nevyčaruješ - soupeř ve výhodě je pak vždy soupeř ve výhodě. Vyhraje tedy jednoduše ten, který vskutku hloupou náhodou nebo snad omylem bude mít na turnaji správnou kombinaci slabostí/odolností/schopností Pokémonů oproti všem ostatním. Tedy vyhraje ten, kdo bude mít štěstí!
Jinými slovy je to přesně obráceně, než říkáš. Výběr ze šesti je o strategii, zatímco mít na celý turnaj jen 3 je o štěstí, protože s tak málo pokémony se jednoduše nedá pokrýt všechno. Pokud se turnaj jmenuje "mistrovství", měl by mít seriozní pravidla, tzn. taková, kde je vysoká korelace skutečné schopnosti hráčů s výsledky. Současná verze pravidel tyto vlastnosti nesplňuje - hodila by se spíš na haluz turnaj. To pak může vést pozorovatele k mylné představě, že byla taková pravidla zavedena záměrně s cílem zvýšení šancí hráčů, kteří by bez toho, aby se nejdřív zdokonalili, na titul nemohli dosáhnout.
[104] Vložil Nemo dne 07.02.2014 v 13:14:36, OdpovědětIP hash: 243e25af30ed34f2
Souhlas s ostatními. Pravidlo se třema Poké bez itemů je naprostý nesmysl a zabíjí ve velké míře strategii.
Pidgi |
[105] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 13:26:29, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[99] John Beak: Teoreticky, a je to málo pravděpodobné, pokud by hráči 2x remizovali na stav 2:2, tak by se dal použít model sudden death jako v případech, kdy se nestihne zápas dohrát do časového limitu a rozhodnout o vítězi. Nebo by šlo remízy zakázat a nahradit je sudden death. Tedy, když by došlo k plichtě a oba poslední Pokémoni by v jednom kole faintli, tak rozhodne o vítězi dané hry náhlá smrt. (tak je to v ofiko pravidlech)
[99] John Beak: [102] Toegdip: Pokud tam bude náhled na soupeřovy Pokémony, pak je třeba aby množnina byla větší než ty 3. Jinak bych zrušil ten náhled. Co se týká rozhodování, tady bych preferoval vlastní cestu výhra/prohra/remíza podle toho jak skončí hra. Pak se sečnou body a pokud bude někde nerozhodnuto, odehraje rozhodující zápas. Pokud by se to nestíhalo, pak lze použít přepočet podle váhy (síly) poražených protivníků. Ale mela by byt snaha to rozhodnout zapasy.
[107] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 13:55:10, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[97] Toegdip: Jinak se pokémoni na začátku neukáží.
Pidgi |
[108] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 13:59:57, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[106] lisakVUK: náhled nenáhled hraješ pořád proti stejné partě...zrušení náhledu tomu sice možná trochu pomůže v první hře (nějaký moment překvapení), nicméně následující hry jsou pak již stejně jasné náhled nenáhled... Takže by to znamenalo, že výhra/prohra je 2:1 a 2:0 a remíza se bude pro obě strany počítat jako výhra? Tedy 1:1 a 2:2?
Pidgi |
[109] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 14:05:24, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[107] Morx: Promiň, ale nechápu... pokud hovoříš o tom samém co Vuk, tak viz můj předchozí příspěvek
[108] Toegdip: Neber si to tak, že propaguji hrát jen 3 Pokémony. Obě varianty jsou pro mě OK (akorát teď přesně nevím jak to hra technicky umožňuje a bylo by hloupé kdyby bylo třeba nutné po náhledu přes vlastním soubojem uložit 3 Pokémony do boxu. Ale pokud by se takto hrálo, OK, máš pravdu že ve druhém kole už oba hráči vědí co hraje protivník. Ale vědí to oba.. takže nikdo z nich nemá výhodu. A nikdo z nich nemůže vědět jakého Pokémona soupeř nasadí jako prvního.
[111] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 14:27:16, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[100] John Beak: Pak tě člověk s jednotypovým týmem třeba porazí, ale těžko očekávat, že vyhraje většinu zápasů a stejně by ses měl umístit lépe, ne? [102] Toegdip: Jaký smysl má hrát 2 zcela odlišné západy, kde si můžeš vzít partu úplně jiných pokémonů? Na tom mi nepřipadá nic o strategii, protože naprosto nelze předvídat, které Pokémony tam soupeř dá a stejně musím vybrat co nejuniverzálnější 3, nebo třeba zariskovat na jeden typ.
Pidgi |
[112] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 14:30:09, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[110] lisakVUK: Taky neříkám, že propaguješ 3 nebo 6, jen říkám, že náhled nenáhled soupeři vždy mají jisté slabosti a odolnosti. Tedy sice oba vědí (s náhledem od začátku, bez náhledu od druhé hry), co má protihráč, ale při omezení na 3 Pokémony ani jeden z nich nemá šanci poměrně jasný výsledek zvrátit. Viz můj post [102] Tedy míním, že turnaj vyhraje nikoliv ten, kdo bude nejlepší, ale ten, kdo bude mít největší štěstí při výběru slabostí a odolností oproti jeho soupeřům - částečně i díky zrušení předmětů. Technicky jsou samozřejmě proveditelné všechny možnosti o kterých se tu bavíme, ale bral bych možná za bernou minci názory hráčů, kteří opravdu hrají a oficiálních pravidel, která mají základ v objektivně ověřitelných faktech, a která se snaží minimalizovat náhodu. Pro mne je současná podoba pravidla neakceptovatelná, svoje argumenty jsem sdělil, dokonce jsem byl podpořen ostatními hráči. Zda-li se budu nějak připravovat na turnaj se rozhodnu dle Vašeho rozhodnutí o pravidlech. Trénovat něco na turnaj za těchto podmínek mi přijde jako ztráta času a použiji jen to, co mám.
[113] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 14:42:14, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[111] Morx: tohle myslíš vážně? hrál si někdy vůbec? jestli ano, tak očividně nemáš pro tuto hru cit... má vůbec smysl hrát s tolika pokemony? nebude lepší když všichni budeme mít Pikachu?
[114] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 14:47:52, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[113] Eewee: Pokud vybírat z 6, pak mi přijde smysluplné hrát alespoň 4vs4, kde v máš obměnitelné 2 pokémony do dalšího zápasu, možnost vyměnit až celou partu mi přijde opravdu zabíjející strategii. První mistrovství jsme dělávali 6vs6 s tím, že si hráči vybírali z 8 předem registrovaných Pokémonů, to také mělo nějaký smysl (byť se hrálo na 1 vítězný).
[115] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 14:50:55, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
Mimochodem mě fascinuje, že to tu několik dní visí více-méně schválené, nikdo neprotestuje, jen občas zaprskáte, že není vyhlášené oficiálně a když to vyhlásíme, najednou se strhne vlna kritiky ^^;
Pidgi |
[116] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 14:52:13, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[111] Morx: opět chybná dedukce pravděpodobně založená na tom, že ty nechceš vyhrát, ale jen si zahrát... Proč má smysl hrát s obměněným týmem? Když chceš vyhrát, tak to uděláš, protože jistá prohra tě neláká. A vůbec nemáš pravdu v tom, že to není o strategii - je a celé. Je naopak nesmysl vybírat nejuniverzálnější tým nebo zariskovat jeden typ, protože musíš být schopen predikovat, co si proti tobě soupeř vybere a počítáš s tím při výběru svého týmu, který bude vyvážený proti aktuálnímu soupeři a nejlépe proti všem potencionálním soupeřům... a toho se 3 Pokémony nikdy nedocílíš. [114] Morx: Zabíjející strategii? To snad nemyslíš vážně :D Tu zabila už dávno pravidla. [115] Morx: Omyl, tato změna byla provedena po upozornění Beholderem, do té doby to šlo vykládat tak, že se bude vybírat 3 z 6... Tak to neházej na mě, že jsem se včas neozval! Na toto téma už se nebudu vyjadřovat, protože to nemá smysl... funny turnaj Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 14:54:27
[117] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 14:54:56, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[114] Morx: to už je apríl ? :) ne vážně, tohle by bylo na dlouhé vysvětlování... krátce - mít možnost vyměnit vše či část dává možnost mít x strategii...
[115] Morx: Protože dokud to nebylo oficiálně vyhlášené, nemohli jsme si přečíst přesné znění, které se od "více-méně schváleného" liší sice jen v pár slovech, ale ta slova naprosto mění význam zmiňovaných pravidel.
[114] Morx: 4v4 by bylo lepší, protože je to míň nahodilé, než 3v3. S tím souhlasím. Problém je, že zatímco (jako jsem vyrozuměl) na 3v3 s team privew a výběrem ze šesti hra mód má a tudíž je jednoduché tak hrát, na 4v4 by se muselo nesmyslně pořád chodit ukládat pokémony do boxu.
[120] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:00:37, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[116] Toegdip: Jde o to, že pokud mohu obměnit celý tým, jsou to 2 úplně nezávislé zápasy, není mezi nimi žádný vztah, to by se pak muselo hrát na víc výher, aby to mělo smysl. Zkusím to rozdělit na několi variat:
Stejný tým: Pokud musíš hrát se stejným týmem, pak jsi už poznal soupeřovi pokémony a jeho strategii (a on tvoje) a můžeš se na to zaměřit a zahrát tak, abys mu to naboural, nebo naboural to, co čekáš, že tentokrát zkusí. Eliminuje se štěstí. A věř mi, že máme něco odehráno (byť ne s nejnovějšími generacemi) a množství turnajů za sebou a je rozdíl, jestli se stejným týmem hraje na 1 nebo 2 vítězné. Částečně obměněný tým: Víš co soupeř má a jak to hrál. Můžeš předvídat, co je pro něj klíčová strategie a nechá ji tam, u čeho je možné, že se toho spíš vzdá (třeba proto, že to proti tobě nefunguje) a tudíž se s tím dá taktizovat. Úplně obměněný tým: Znáš soupeřovu strategii, víš co mu fungovalo, co ne, na čem to stálo, ale on si může sestavit zcela nový tým, který stojí na úplně jiné strategii. Navíc nemůžeš ani vycházet z toho, co očekáváš, že by mohl zkusit proti tvé naposled zahrané strategii, protože i on ví, že si ty také můžeš zvolit zcela nový tým se zcela novou strategií. Je to tedy naprosto nový zápas, na který nejde z minulého mnoho usuzovat. Tato varianta by nabývala smyslu, kdyby se hrálo na 3-5 vítězných, tam už pak můžeš něco usuzovat, ale hrát se 6 (2x3) na dva vítězné je jako hrát se 3 na jeden vítězný. Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 15:00:56
[121] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 15:02:52, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[119] John Beak: ale on nechce aby se hrálo 4v4 a k tomu výběr z osmi, to by sis mohl vyměnit celý tým a zabilo by to strategii! aspoň podle Morxe :)
[122] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 15:04:58, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[120] Morx: jako nehráč si tyhle hybridy strč.... ty víš kam :)
[123] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:04:59, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[119] John Beak: Tak jeste. [117] Eewee: Ano, ale soupeři taky. Takže viz [120], prostě druhý zápas není nijak vázán na první, ty ani soupeř toho moc strategicky neuděláš a bude to o náhodě co zvolíte. Pokud by se hrálo na víc vítězných, začíná mít i takováto hra smysl.
Napadá mě tedy dát výběr z 5 Pokémonů do party 3. Není to početně úplně vyvážené, ale lepší, než z 6.
[124] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:07:04, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[121] Eewee: Ano, při 4vs4 by měl být výběr z 6, popř. při 6vs6 max. z 8. [122] Eewee: A rozumný argument by nebyl? Třeba jak chceš strategizovat při možnosti obměnit celou partu, tedy jsi ve stejné situaci jako před prvním zápasem, že nemůžeš tušit, co ti tam soupeř dá? V čem je pak výhoda toho hrát na 2 vítězné?
Nechápu, co je špatného na tom obměnit celý tým. Já být fotbalový trenér, když Ačko hraje hovno a Bčko je ve formě, klidně přehodím celé týmy. Reálně si spíš vyberu to lepší z obou, ale to pro příklad není důležité. Soupeř taky může obměnit celý tým, takže si ani výměnou všech třech nemusíš pomoct. Strategie tam pořád je (pamatuješ, že z team preview zná soupeř Tvých 6 a ty soupeřových 6).
Je to problém, když pravidla vymýšlí někdo, kdo nemá hru dostatečně zažitou. Není špatně, když takový člověk organizuje turnaje - ba naopak je dobře, že je ochotný je organizovat a přes všechny s tím spojené nepříjemnosti. Špatně je, pokud nevyslyší hlas hráčů, kteří mu jako jediní mohou doplnit ty zkušenosti, které on sám nemá. Každopádně pokud budeš vycházet z toho, že Tvůj argument je obecně platný axiom, můžeš dojít k závěru logicky konzistentním v rámci Tvé teorie, avšak při kontaktu s reálným světem to nebude fungovat, protože počíteční předpoklad nebyl splněn.
[122] Eewee: Sleduji tu diskusi a upřímně musím říct, že osobní navážení se do Morxe, které tady teď předvádíš, se mi hodně nelíbí. Je tady snaha se nějak dohodnout a ty reaguješ na Morxovy názory ve stylu "nebudu ti nic vysvětlovat protože nejsi dost znalý" což je dost arogantní a takhle se opravdu nikam nepohneme. Osobně navrhuju kompromis.. výběr z více Pokémonů (Morx by akceptoval z 5ti) s náhledem na soupeřovu partu.
[128] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 15:14:22, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[124] Morx: Při obměně celé party je i při zachování (existující, avšak Tebou popírané vazby mezi oběma zápasy) výhoda hrát na dva vítězné v tom, že se posoudí schopnost hráče hrát se dvěma různými týmy, což snad uznáš, že vyžaduje větší skill, než umět hrát jen s jedním. A to s 8 pokémony byl prokazatelně vtip :D
Pidgi |
[130] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 15:14:40, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[126] John Beak: +1 Děkuji Ti, já už nemám sílu :)
[126] John Beak: Nu možná i proto si nehrajeme na pány Bohy a jsme ochotni o tom diskutovat. Ale předpokládá to ochotu rozumně vysvětlit a zdůvodnit proč to ono někdo z vás navrhuje tak či tak. S arogancí a osobními výpady se nikam nedostaneme. [129] John Beak: OK, díky za vysvělení. Výše uvedené řádky jsem psal když tu ještě nebylo.. Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 15:17:26
Jak politik bych v současné situaci souhlasil s výběrem 3 z 5. Jelikož nejsem politik, ale filozof a idealista, požaduji stále 3 z 6 :P
[133] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:16:30, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[125] John Beak: Není na tom nic špatného, jen říkám, že pokud hraješ pouze 2 zápasy, tak je druhý zápas na stejné úrovni jako první - absolutně nemůžeš odhadnout co soupeř použije a odbourání vlivu náhody je na stejné úrovni, když hraješ na dva vítězné při výběru 3 z 6, jako když hraješ na jeden vítězný při 3 daných Pokémonech. Uniká mi smysl toho, proč hrát na 2 vítězné, když z toho, že jdu do druhého souboje si nemůžu odnést žádný strategický bonus/poznatek z toho prvního. Smysl hraní na více vítězných vidím v tom, že mám šanci pochopit soupeřovu strategii a vymyslet proti ní ze svých možností vhodnou protistrategii...
[134] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:19:21, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[129] John Beak: Tak mi tu vazbu prosím vysvětli. Jaká tam je vazba, když z těch pokémonů může zůstat vše, nebo vůbec nic. Jak mi prožití toho prvního zápasu pomůže do druhého. Opravdu mi to uniká.
Pidgi |
[135] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 15:20:06, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[131] lisakVUK: Ano, naprosto souhlasím viz [115] Morx, s arogancí a osobními výpady se nikam nedostaneme... [133] Morx: no a proto se hraje na dva vítězné, protože je tam i ten případný třetí zápas...
[131] lisakVUK: Ale vždyť my jsme to vysvětlili. Opakovaně. Několik z nás. Různými slovy. Bohužel se nám nepovedlo logickými argumenty přesvědčit druhou stranu, protože ta vychází z jiné axiomatiky, ve které naše argumenty nejsou platné, což funguje i opačným směrem. Mojí motivací nebyl osobní útok (byť tón mého příspěvku tak mohl nasvědčovat - omlouvám se za částečnou ventilaci emocí), ale logicko-psychologická analýza toho, proč jsme v diskuzi uvázli na mrtvém bodě. Věřím, že v této komunitě mají lidé na víc, než na to, aby si stáli za svým názorem jen proto, že je jejich, bez ohledu na nové informace. Tady se nejedná o něčí nadřazenost. Akorát chceme dobrý turnaj (což by, koncekonců, mělo být v zájmu organizátora).
[133] Morx: Tady prostě narážíme na rozpor odlišného přístupu normálních řekněme "svátečních" hráčů, kteří hrají pro zábavu ze hry (všimněte si, že nikdo z nich neměl s pravidly problém a vědí o nich - s několika jsem to konzultoval jak na ICQ tak osobne třeba na PPP) a "hard core" hráčů kteří chtějí hrát na doraz a vyhrávat. Ti to samozřejmě všechno složitě promýšlení a vše co jim hatí nebo bourá nějak představy o hře nesou s nelibostí. V současné situaci nevidím lepší východisko než kompromis.. a myslím, že když už bylo tak nějak akceptováno pravidlo hraní bez předmětů, ustoupil bych v tomhle a nechal výběr z více Poké. jetli to bud skupina 5ti nebo 6ti, nechám na tobě, těch 5 má výhodu v nemožnosti obměnit celou partu což beru jako validní připomínku. All: Každopádně přístě u XY budou zase přijata oficiální pravidla a jsem zvědav, zda se tady zdržíte projevů nelibosti, případněš je budete směrovat na "Nintendo" a nikoliv na nás ;)
[135] Toegdip: Tady se musím zastam Morxe, ve [115] neshledávám útok na žádnou konkrétní osobu, je to obecný postezk nad tím, že se vše hrotí na poslední chvíli - a v tom má pravdu.
Pidgi |
[139] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 15:26:34, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[137] lisakVUK: Budu si přinejhorším stěžovat u Nintenda na helpdesku, za oficiálními pravidly stojím :)
[140] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:28:42, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[135] Toegdip: Který (třetí zápas) tam je ale pouze v pŕípadě, že první a druhý zápas dopadnou odlišně. Abys měl jistotu tří zápasům, muselo by se hrát na 3 vítězný (až 5 reálných zápasů) a pak by mi začínali 3 z 6 i dávat nějaký smysl. A co je na [115] arogantního nebo osobní výpad? Poukazoval jsme na to, že se tu od založení tématu diskutovalo o pravidlech, v [87] 5.2., poté co poslední předcházející příspěvek byl 2 dny starý (3.2.) jsem napsal, že se bude hrát 3vs3, jelikož to plynulo jako nejpřijatelnější ze strany všech, co se výjadřili. Do 6.2. (další 3 dny) nikdo neřekl nic proti, tak jsem v [92] informoval o aktualizování úvodního příspěvku. Projel jsem teď celé téma, nikde před [97] jsem nenašel ani zmínku o tom, že by se mělo vybírat z 6 pokémonů. Řešili jsme, jestli se bude hrát 6vs6, 4vs4 nebo 3vs3, ani slovo nepadlo o tom, že by se v kterékoli variantě mělo vybírat z více pokémonů. Přesto se nikdo nevyjádřil, dokud nebyla pravidla vyhlášena, ani ty. Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 15:31:33
[141] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 15:28:43, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[137] lisakVUK: Hraji hlavně podle oficálních pravidel, protože Nintendo podle jiních pravidel turnaje nedělá :) kroěm nějakých speciálkem jako Eevee cup. Takže jestli ofiko pravidla dordžíte na X/Y tak příjdu.
[133] Morx: Není pravda, že si neodneseš nic. Víš, co měl soupeř za tým. Pokud jsi prohrál, můžeš postavit tým, který záplatuje slabosti Tvého týmu z prvního zápasu. Soupeř ale tohle bude anticipovat a z team preview a znalosti hry může odhadnout, čím budeš záplatovat a změnit pro druhý zápas svůj tým tak, aby porazil Tvoji záplatu. Ty naopak můžeš anticipovat, že on toto anticipuje, a na základě team preview a znalosti hry připravit svůj tým na druhý zápas tak, aby kromě Tvých slabostí z prvního zápasu pokryl i ty, které soupeř do týmu nově zařadí za účelem poražení právě těchto. Pak to je o tom znát soupeře a odhadnout, jak moc do hloubky v téhle úvaze půjde a na základě toho si postavit ideální tým. Analogický rozhodovací proces probíhá při výběru útoku v každém kole. Zhruba takhle se hrají pokémoni.
Pidgi |
[143] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 15:30:34, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
[138] lisakVUK: nechci se hádat, ale obávám se, že nikoliv - nebylo řádně řečeno, že se bude hrát 3vs3 pouze se 3 Pokémony - implicitně se totiž dá počítat se standardními oficiálními pravidly a tedy 3 z 6. Teprve až dnes kolem jedné ráno bylo napsáno oficiálně do pravidel, že bude výběr 3 ze 3. Tedy mi nepřijde, že bych věc hrotil na poslední chvíli, nýbrž co nejdříve bylo možné...
[137] lisakVUK: A věta "vše co jim hatí nebo bourá nějak představy o hře nesou s nelibostí" nemá být chápána jako osobní útok ;) Snad víš, že naše motivace není primárně ušetřit si práci, ale mít turnaj s rozumnými pravidly, kde jsou výsledky určeny primárně schopnostmi hráče.
[145] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:37:03, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[141] Eewee: Dodržíme, stejně jako loni na BW. [143] Toegdip: V tom případě opravdu jde o nedorozumění, nikdy mne ani nenapadlo, že by měl být výběr z více Pokémonů, pokud to zde explicitně nepadlo. [142] John Beak: Ok, chápu. Ale sám vidíš, kolik píšeš variant anticipace. Přijde mi to jako hrát strategicky kámen nůžky papír a dedukovat co soupeř udělá, když naposled 2x dal papír a v obou případech prohrál. Dá se to, ale pořád mírné převažuje prvek náhody, nad prvkem nějaké velké strategie.
Abychom to ale rozsekli Co říkáte na variantu vybrat 3 Pokémony z party 5, kterou si před tím ukážete?
[140] Morx: To je asi komunikační chyba na straně soutěžních hráčů, že nikdo nečekal, že by vůbec mohl někdo uvažovat variantu mít tým jen 3 pokémonů. Když jsem četl Tvůj příspěvek, přísahal bych, že jsem zmiňoval výběr 3 ze 6. Prošel jsem tedy celé téma a vskutku o něčem takovém mluvím v [85], ale nikde tam explicitně neříkám, že ten výběr pokémonů je 3 ze 6 a ne 6 ze všech povolených. Jak se opět ukazuje, většina problémů jsou problémy komunikační. Zkráceně, více-méně jsme se na něčem dohodli, ale každá strana si mysleli, že se dohodla na něčem jiném :D
[147] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 15:43:32, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[145] Morx: Ano, skutečně to má do značné míry charakter kámen-nůžky-papír. S tím rozdílem, že hodně silný papír umí ztupit nebo přímo zlomit nůžky apod. a každý si přinese jinou sadu kamenů, nůžek a papírů, které si doma vyrobil. Ve skutečnosti hraješ spíš soupeře, než hru. A člověk s rychlejším/efektivnějším uvažováním a znalostmi psychologie nepochybně je ve výhodě. Na druhou stranu, takový člověk by určitě statisticky významně dlouhé sérii dosáhl vyšší úspěšnosti, než 50%, i při obyčeném kámen-nůžky-papír (tohle mám ozkoušené).
[145] Morx: viz [132], hlasuji pro 3 z 5. Pokud by ale po přezkoumání měl kandidát 3 z 6 dostatečné množství platných podipsů, hlasoval bych pro něj.
Pidgi |
[150] Vložil Toegdip dne 07.02.2014 v 15:50:36, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
Jsem pro 3 z 6... ale je to Váš turnaj
Plus je nutno definovat "ukážete". Standardní team preview má, pokud vím, jen pokémony a levely. Vidět třeba počty HP by mohlo napovědět soupeři o strategii. Prosím někoho se zkušenosti s local multiplayerem v Gen V o informaci, jak lze technologicky zařídit zápas 3v3 s team preview z pěti pokémonů.
[152] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 15:53:11, OdpovědětIP hash: 3bf039ead5c3e6cf
ten turnaj má jen samá omezení... zúčastním se pouze v případě, že to bude 3 z 6...
[145] Morx: 3 z 5 je v rámci tohodle turnaje pořádku, ale bude s tím dost technických problémů. Bude to muset probíhat tak, že si hráči odloží dva členy party do boxů a pak si zbytek party přenastaví přes UI party v menu hry a nakonec se utkají přes infra. Potom vylezou z infra, půjdou si do boxu, obmění pokémony, zase přeorganizují, zase pustí infra, a takhle dokola. Zatímco 3 z 6 by pohodlně zařídilo automatizované oficiální UI.
[153] Behold3r: Děkuji za info. V tom případě doporučuji organizátorům zvážit variantu 3 z 6, protože je výrazně jednodušší a rychlejší to implementovat.
Nejvíc tady souhlasím se vším, co tu psal John Beak. Osobně za nejlepší považuju hrát 6v6, jako druhou možnost vidím 3v3 s výběrem ze 6 (5) Pokémonů. Hrát 3v3 bez možnosti výměny je blbost, jak tady napsalo už více lidí přede mnou a ani při hře na 10 vítězných zápasů by to nebylo dobré, spravedlivé, vyvážené a prosazující hráčský důvtip (právě naopak). Co se týče remíz a počtu vítězných, můžu sem zkopírovat oficiální pravidla, ale v zásadě není špatné akceptoval remízu jako vzácný výsledek jednoho zápasu a výsledné skóre 1.5:0.5 už považovat jako rozhodné (když v následujícím zápase jeden hráč vyhraje). Samozřejmě když bude takhle remíz hodně (nebo nejdřív vyhraje jeden, potom druhý a ve třetím zápase remizují), tak buď může celý zápas skončit jako remíza, nebo se budou hrát více než 3 zápasy, ale takový scénář je silně nepravděpodobný.
Myslím že už to nemá cenu hrotit. Dohodnuto, budou se vybírat 3 ze skupiny pěti Pokémonů s tím, že se skupina před vlastím soubojem ukáže soupeři.
[157] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 17:02:03, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[153] Behold3r: 3 z 5 automatizované UI nezvládne, když budeš mít v partně jen 5 poké?
[157] Morx: Pak nesplňuješ podmínky pro zvolené nastavení, takže ne.
[158] Behold3r: To mi teda hlava nebere, proč když chceš ten výběr bys MUSEL mít plnou partu. To jako že hráč nemůže mít méně než 6 Pokémonů? To se mi fakt zdá dost divné, pravda že jsem to nezkoušel.. ale logicky kdybych chtěl vybírat z menší skupiny, je to moje mínus a systém by mi to měl umožnit. Nu každopádně kdyžtak by to šlo obejít tím že by si hráči vzali do party nějakého napriosto neužitečného Pokémona, nebo ještě lépe vajíčko jen do počtu.
[160] Vložila Eewee dne 07.02.2014 v 17:28:01, OdpovědětIP hash: d3ad440ce14838e9
myslím, že vejce nejde použít...
[161] Vložilo Sanky dne 07.02.2014 v 17:37:02, OdpovědětIP hash: f741b8d94396424
Každopádně faktem je, že než byl vyhlášen turnaj jsem si plánoval zábavný gimmick tým s málo používanými pokémony který by spoléhal na zvláštní útoky a itemy narozdíl od tradiční hrubé síly. Něco, co se prostě normálně na mistrovstvích fakt nevidí. Jenže bez itemů něco takového prakticky nejde (přemýšlel jsem o tom a jde fakt minimum strategií, co jsem měl na mysli), takže se mi příliš nechce nic trénovat. Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 17:37:51
[160] Eewee: Predpokladal jsem, ze vajicko by bylo jen do poctu a neslo vybrat. Obecne nechapu proc by mel byt hrac nucen mit u sebe 6 Pokemonu, kdyz bude hrat jen 3. Samozrejme je nevyhodne omezit si vyber, ale proc to neumoznit? :O Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 17:39:42
[162] lisakVUK: Protože je to součástí "vyrovnané" sady pravidel, co snižuje levely na 50. Pokud chceš hrát s tím, že každý může mít co chce a je jeho chyba, pokud si nevezme "víc", tak můžeš hrát normálně bez limitů a pokud někdo nebude mít levely 100, tak je to jeho problém. Samozřejmě je nevyhodné snížit si level, ale proč to neumožnit?
ok, dát do party neužitečného pokémona a označit ho, aby bylo jasné, který to je, není zas až tolik práce. V tom případě jde 3 z 5 a hotovo. [162] lisakVUK: Výhodné mít 6 je proto, až nemusíš mezi zápasy ve hře nic měnit (tahat mezi boxem a partou).
[163] Behold3r: To neberu za dobrý příklad, protože dopad tebou posané situace by byl o hodně větší. Tady by se stále hráli 3 vs 3 vyrovaní Pokémoni, jen by byl zúžen výběr. Mimo to .. nedostali jsem se k tomu tak, že bychom chtěli početně nevyrovnané skupiny Pokémonů hráčů, ale tak, že bychom pro všechny rádi nastavili pravidla výběr 3. Pokémonů ze skupiny pěti. Pokud to hra neumožňuje, samozřejmě se s tím budeme muset nějak vyrovnat, ale to neznamená, že to nemůžeme zkritizovat ;) Večer doma provedu pár pokusů aby se ujasnilo jaké jsou možnosti (nekompletní parta, vajíčko v partě atd..). Až budou jasná fakta, nějak se k tomu postavíme. Varianta s ukládáním Pokémona do boxu mi nepřijde moc dobrá, takže pokud se nevymyslí nic rozumného, byl bych pro povolit výběr z 6ti. Zpráva byla změněna dne 07.02.2014 v 17:59:12
[166] Vložil Morx dne 07.02.2014 v 18:22:07, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
Já jsem pro kdyžtak použít neužitečného pokémona, každý bude mít u sebe kartičku s jeho jménem, aby bylo jasné, že nepodvádí a tu vždy před začátkem souboje ukáźe soupeři.
[166] Morx: Nebo jednodušše zadat do pravidel jméno toho pokémona. Pojmenovat jednoho pokémona je ta nejsnažší část přípravy na turnaj.
[166] Morx: To zní docela rozumně, takže to také podpořím. Jen se bude muset vymyslet nějaká srozumitelná formulace pravidel.
Takže chápu to tak, že se budou vybírat 3 Pokémoni z 6 (ale je ještě předmětem diskuze, jestli jeden z nich bude označen jako nepoužitelný, takže by jich bylo jenom 5) a bude se hrát teda normálně Flat Battle v Union Room. K pravidlu 9: Hrají se opravdu vždy maximálně 3 zápasy? Takže pokud je průběh: výhra, prohra, remíza, tak je celkový výsledek remíza?
[170] Vložil Morx dne 08.02.2014 v 10:20:06, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[169] madvorak: Ano, celkový výsledek je remíza. Celkové výsledky pak zpracovává Enderova tabulka, kterou používáme každý rok a ta s remízou pracovat umí.
Enderův skript je zabugovaný. Nepočítá to přesně podle Enderovy definice. madvorak onehdy udělal alternativní implementaci, která je přesně podle definice, ale protože nemá udělané jednoduché zadávání, jak to, co jsem vyrobil já pro Enderův skript, nikdy nebyla v praxi použita.
[172] Vložil kolosus dne 08.02.2014 v 17:28:57, OdpovědětIP hash: ecd4c26b6d96eb8
Jinak ohledně času ja bych byl spis na brezen
[172] kolosus: viz první příspěvek: 29.3. v Praze (přesná lokalita bude upřesněna)
[174] Vložil kolosus dne 09.02.2014 v 09:32:38, OdpovědětIP hash: ecd4c26b6d96eb8
[171] John Beak: Tak falešný poplach, už to bylo opravené :) Já bych přísahal, že jsem tehdy napsal jen zadávání. Ale ten kód vevnitř je úplně jiný, než ten Enderův, takže jsem ho prokazatelně psal já. Po srovnání s madvorakovým kódem psaným v Delphi usuzuju, že jsem akorát přepsal stejné příkazy do PHP.
Proc se hraje 5 pokemonu v zapase 3 vs 3??? Zvlast kdyz to hra ani neumoznuje a musi tam bejt nejakej 6tej pokemon -_-
[177] Vložil Morx dne 11.02.2014 v 20:57:29, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[176] *Tyracroc*: Viz zdejší diskuze, byl zájem o rozmanitost při volbě Pokémonů, když se hraje "best of 3", a vybírat z 6 je na můj vkus dobré do 4 vs 4 (což hra taky neumožňuje), do 3 vs 3 je to moc.
zbytecne to komplikujete to se mohlo hrat jen se trema Zpráva byla změněna dne 11.02.2014 v 21:44:16
[179] Vložil Morx dne 12.02.2014 v 08:50:56, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
[178] *Tyracroc*: Přečti si diskuzi, to jsem původně chtěl, ale byla tu veliká vlna nevole, že se pak nedá tolik taktizovat ^^
no tak nejak sem to cely procetl a resili se tu hodne ty predmety, a bany atd. Ale system 5+1 shit mi fakt nedava zadny smysl. To uz ste vazne meli hrat jen se třema. Zvlast kdyz delate neco tak demetniho ze to ani hra neumoznuje a musite si k tomu vzit shit pokemona. To mi prijde uplne na hlavu. Tripple Battle chvalim i kdyz Rotation by mi asi prisel zabavnejsi. No kazdopadne ja svoji Black prodavam a misto me tudiz bude hrat novy hrac ktereho neznate. Ja se budu vklidu pripravovat na listopadovy X a Y. Nicmene bylo by fajn i na ten vyhlasit pravidla co nejdrive. Nebo jestli se ceka na officialni?
[180] *Tyracroc*: To se nehraje triple, ale single se třema pokémonama.
[182] *Tyracroc*: Protože se Morx dozvěděl že v 5. generaci existuje triple battle až když jsem mu to řekl.
[184] Vložil Morx dne 13.02.2014 v 16:11:39, OdpovědětIP hash: 575a9ed9ffe17f5d
[180] *Tyracroc*: Radi bychom oficialni.
[185] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 16.02.2014 v 21:03:13, OdpovědětIP hash: 8acbfcb1db9d88e1
Bude mistrovství s X a Y také se zákazem legend? V mojí partě dvě mám a nerada bych se jich vzdala, ač to zní pro některé zkušenější hráče nepochopitelně, tak si občas pokémony do party vybírám i pocitově, prostě podle toho jak se mi vzhledově/příběhově líbí a ráda bych s nimi hrála.
[186] Vložil Morx dne 16.02.2014 v 21:04:34, OdpovědětIP hash: a3d1d08bb5d45050
[185] : Budeme vychazet z oficialnich pravidel, az budou, zatim neumim odpovedet.
|
[187] Vložil Ash493 dne 17.02.2014 v 07:19:22, OdpovědětIP hash: 2e0180dcef113e09
[186] Morx: Je velmi nepravděpodobné, že by po všech generacích legendy povolili, nemyslíš?
Pidgi |
[188] Vložil Toegdip dne 17.02.2014 v 08:49:38, OdpovědětIP hash: deaac3ccc6a5e6fc
[187] Ash493: mezi legendy se počítají i legendy jako Suicune, Raikou a Entei, které zakázány v minulosti v oficiálních pravidlech nebyly
[189] Vložil Morx dne 17.02.2014 v 11:40:41, OdpovědětIP hash: dc0d0c2d2590e941
[187] Ash493: Je otazkou co presne bude pro potreby turnaju povazovabo za "legendy", viz [188].
V oficiálních turnajích se vylučují pokémoni na základě zcela jiných myšlenek, než zda-li jsou to legendy, nebo ne.
fiflik |
[191] Vložil fiflik dne 25.02.2014 v 20:49:17, OdpovědětIP hash: bbdf2bdd2c3327cd
A co Volcarona a Zoroark ?
|
[192] Vložil Ash493 dne 26.02.2014 v 07:49:35, OdpovědětIP hash: 2e0180dcef113e09
[191] fiflik: Zoroark díky Illusion možná, ale proč vylučovat Volcaronu?
fiflik |
[193] Vložil fiflik dne 26.02.2014 v 10:31:03, OdpovědětIP hash: bbdf2bdd2c3327cd
[192] Možná jí někdo považuje za legendárního pokémona, protože se tak chytá, ale na druhou stranu se dá najít i její vajíčko a bojuje v lize oblasti Unova.
Volcarona pochopitelně není legenda. Typicky nic, co se kříží a vyvíjí, nemůže být z principu legenda. Legenda existuje jen v omezeném počtu exemplářů, takže je nesmysl, aby ji bylo možné nakřížit. Legendy jsou se víceméně dělí na tři druhy: legendární tria (Articuno, Zapdos, Moltres...) s součtem 580, malé (Mew, Celebi, Jirachi...) se součtem 600 a velké (Mewtwo, Ho-oh, Lugia...) se součtem výrazně vyšším než 600. Oproti tomu nejsou legendy velcí pokémoni se součtem 600 (Dragnoite, Tyranitar, Salamence, Metagross...), není legenda Arcanine (pouze má podobné slovo v popisu druhu) ani žádný jiný obyčejný pokémon, ani vzácný. Pokud to i takhle není jasné, stačí se podívat na seznam zakázaných pokémonů z předchozích oficiálních mistrovství. Tam bývají obvykle zakázané velké a malé legendy a tria povolená. Občas tam může být něco navíc pokud to je moc silné, ale to není složité identifikovat.
fiflik |
[195] Vložil fiflik dne 28.02.2014 v 17:20:22, OdpovědětIP hash: bbdf2bdd2c3327cd
Dobře, že jsou zakázané předměty. Minule prohrál jeden zápas díky protivníkovu předmětu.
AWESOME prawidla xD mam dobrou zprawu pro ostatni a ta zprawa zni "neucastnim se turnaje" tudiz wsichni wake up mate sanci byt 1. :) ARCHIE ?? FUCK YOU! pokud me odbanujes, tak ti poslu 2x tolik fesch zprawicek a rownou si pripraww urnnu bo wzteky shoris :-* Neodpustim ti osle, ban me oprawdu ranil.
[197] Vložil kolosus dne 02.03.2014 v 20:35:31, OdpovědětIP hash: ecd4c26b6d96eb8
[195] fiflik: Tak si mel taky nejake pouzit
[48] lisakVUK: a to jako nemůžu vůbec tyto útoky používat?a nemůžu mít stejnou partu?
[198] snivy009: Jediné relevantní informace jsou ty v prvním příspěvku. Zbytek je pouze diskuze. Tento návrh neprošel do konečné verze pravidel. Nemusíš se jím zabývat. Jediné omezení na útoky je zíkaz Sky Drop a Dark Void, viz bod 4 v pravidlech v prvním příspěvku.
[196] Shinji Blade: ok tak zustanes zablokovan navzdy
[201] Vložil Kochta dne 10.03.2014 v 19:57:13, OdpovědětIP hash: a1d42dd1af0ad19c
[196] Shinji Blade: Proč píšeš jak dobytek?
[201] Kochta: Je to symbol protestu proti internetový inteligenci lídí. dělá si z nich srandu. sou mu k smíchu. Víceméně tim ukazuje že většina lidí sou stejný jako 13tky jen se snažej tvářit inteligetně
|
[203] Vložil Ash493 dne 12.03.2014 v 08:22:28, OdpovědětIP hash: 2e0180dcef113e09
[202] *Tyracroc*: he mad?
[203] Ash493: Kazdej sme :D jen kazdej trochu jinym zpusobem :D dulezite je si to umet priznat :D
[205] Vložilo Sanky dne 13.03.2014 v 15:23:09, OdpovědětIP hash: f741b8d94396424
[204] *Tyracroc*: ok, priznam si to...jsi
fiflik |
[207] Vložil fiflik dne 26.03.2014 v 14:13:25, OdpovědětIP hash: bbdf2bdd2c3327cd
[197] kolosus: A co když nějaký dobrý item nemám? (a nemám kde ho sehnat)
[208] Vložil kolosus dne 26.03.2014 v 19:11:28, OdpovědětIP hash: e849e7fccc2a7de6
[207] fiflik: Tak se koukni na lets playe
Asi už je na čase upřesnit lokalitu. Turnaj se bude konat v Centru Černý Most vzadu kde jsou fast foody (KFC atd..) u stolků pravděpodobně až vzadu u oken. Čas (od 13h registrace) platí.
[211] Vložil Morx dne 28.03.2014 v 20:36:42, OdpovědětIP hash: 927c83dac5acf9d3
[210] madvorak: Nikoli, ta je zavřená, nově jsou fastfoody v té velké budově blíže metru, ani ji rozšířili.
fiflik |
[212] Vložil fiflik dne 28.03.2014 v 22:29:48, OdpovědětIP hash: bbdf2bdd2c3327cd
[213] Vložil Dratini dne 28.03.2014 v 23:20:46, OdpovědětIP hash: 2991b13a18fbf25c
[212] fiflik: To je škoda. Ale kdyby sis to rozmyslel, jsi vítán.
[214] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 29.03.2014 v 01:59:11, OdpovědětIP hash: c99e747a43d493bd
bude tam john beak?? ten je nejlepší
[214] : Slíbil to, tak doufám, že to dodrží. A kdo je nejlepší, se teprve uvidí ;).
[216] Vložil kolosus dne 29.03.2014 v 09:07:10, OdpovědětIP hash: 53b0ee8b28068fa9
[212] fiflik: Ty nepříjdeš ? Co že to máš za nemoc ? Mor ?
Prosím počkejte na mě. Zasekl jsem se doma s obědem. Ještě budu na místě potřebovat, aby mi někdo půjčil hru, abych do ní mohl přetransferovat svoje pokémony a vyměnit si je do své Black. Mám jen jeden odznak.
[218] Vložila Eewee dne 29.03.2014 v 17:40:27, OdpovědětIP hash: b6851aeca47023b0
Tak jakpak to dopadlo? kdy budou výsledky, jsem zvědavá :)
[219] Vložil Morx dne 29.03.2014 v 22:25:48, OdpovědětIP hash: f075e824588c9499
Pardon, na tamní wifi bylo blokované PJZ, takže on-line výsledky jsem mohl dát jen na pika :(. Hned to sem hodím.
[220] Vložil Dratini dne 29.03.2014 v 22:50:42, OdpovědětIP hash: 2991b13a18fbf25c
Tak já bych se rád podělil o své dojmy ze svého prvního pokémonního turnaje. No, musím přiznat, že jsem si svůj tým připravil spíš špatně než dobře. Skončil jsem sice poslední, ale turnaj mě hrozně bavil a spousta duelů byla velice napínavých. -- Hrál jsem za tyto pokémony: Crobat, Meganium, Magneton, Slowbro a Flareon. Můj nejlepší pokémon byl asi Crobat, opravdu jsem si ho během turnaje nemohl vynachválit. Celkově jsem používal strategii status changů (poison, sleep, paralýza, confuse) + sebeléčení (synthesis, roost) + obranu (Light screen). Nepoužíval jsem moc boosty a nespecializoval jsem se moc ani na hodně zraňující útoky (můj nejsilnější útok byl tuším Surf). Můj tým měl asi největší slabinu proti drakům (neměl jsem žádný ledový útok), na což jsem během turnaje několikrát dojel. No, aspoň je to poučení pro příště... -- Hraní proti lidským soupeřům mě fakt hodně bavilo, ukázalo mi to spoustu nových strategií a možností, které jsem předtím neznal, takže turnaj pro mě byl inspirující. Panovala zde přítelská a uvolněná atmosféra a jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit. Děkuju jak svým silným soupeřům, tak i snaživým organizátorům, bez vás by to nebylo ono!
Včera to byl docela náročný den :D V pátek jsem psal do dvou do noci projev na japonštinu. Pak jsem ráno vstával na kvalifikaci F1, ale pršelo jim tam a asi hodinu nejezdili. To byl první průtah. Když už jsem měl pocit, že všechno stíhám, zjistil jsem, že se ještě musím najíst, což je s rovnátky trochu problém, takže jsem vyrážel tak, že jsem tam mohl být sotva na čas. Cestou jsem zjistil, že mi Morx, neznalý toho, že u mě je mobil nejméně spolehlivá komunikační platforma, psal v pátek večer SMSku, ať připravím tabulky na turnaj. Po vystoupení z metra jsem narazil na Behold3ra a madvoraka, kteří ocenili mé orientační schopnosti, díky kterým jsem rychle lokalizoval CČM (o kterém minimálně mimopražští nemohou vědět, že se jmenuje Centrum Černý Most) a uvnitř nalezl místo konání akce (Behold3r sice navrhoval cestu, která by byla kratší, ale z důvodů přítomnosti zdí by byla pouze absolvovatelná v tanku). Dorazili jsme v 13:05 a k mému překvapení v tu chvíli na místě byl jen jeden z hráčů (Terrion) a jen jeden z organizátorů (Morx). Během další hodiny a půl pomalu přicházeli hráči, kteří si až na místě připravovali týmy (já si třeba musel přetransferovat pokémony z 4. generace a vyměnit do své Black - musím poděkovat madvorakovi za zapůjčení hry, jelikož já mám jen jeden odznak). Chybějící tabulky jsem připravil na místě s pomocí Morxova laptopu. Někdy během této doby dorazil i lisakVUK, bez jehož čtečky savů by nemohla proběhnout registrace. Začínalo se tedy zhruba s devadesátiminutovým zpožděním. Hrálo se poctivých pět hodin, z čehož menší polovina byla čekání na soupeře. Když došlo na poslední souboj mě s madvorakem, někteří už byli odešlí. S vypětím všech sil jsme to nějak dohráli. Na závěr jsem ještě opravoval kolossovi tlačítka v 3DSku. Rozebrané jsem to měl hned, ale zasekl jsem se, protože jsem si nemohl vzpomenout, jak to tam patří, a nechtěl jsem riskovat, že to rozbiju tím, že bych to špatně smontoval. Nakonec se mi povedlo na to na druhý pokus přijít a v velké radosti kolossova otce jsem vrátil opravené 3DS a konečně se mohlo jít domů. Rozpouštěli jsme se někdy před jedenadvacátou hodinou. - Vytáhl jsem hru, na kterou jsem 4 roky nesáhl, šel bez přípravy na mistrovství a skončil jsem druhý. Většina soupeřů neměla EVčkované pokémony, takže jsem měl ve většině zápasů silovou výhodu. Vzhledem k tomu, že jsem nikdy předtím nehrál Gen V, zaskočilo mě pár nových pokémonů a starých pokémonů s abilitami, na které jsem nebyl zvyklý. Nicméně jsem neprohrál s nikým, s kým jsem neměl prohrát. Dokonce jsem i porazil pozdějšího mistra v našem prvním zápase. Myslím, že jsem v rámci vynaloženého úsilí dosáhl možného maxima, takže jsem s výsledkem spokojen. madvorak měl pochopitelně lepší strategii. - Hrálo se Gen V bez předmětů, single, flat battle s team preview a výběrem 3 pokémonů z 5 (s tím, že z technických důvodů byl v partě jasně označený šestý pokémon, který se nehrál). Hráči byli rozděleni do skupin advanced (s EV) a normální (bez EV), ale hrál každý s každým (nestihl se odehrát jen jeden zápas). Hrálo se na dva cítězné. - Můj tým: Gaara (Tyranitar m) Trait: Sand Stream EVs: 252 Atk / 252 Spd Jolly Nature - Rock Slide
- Earthquake
- Taunt
- Dragon Dance
Gabrielle (Garchomp f) Trait: Sand Veil EVs: 252 Atk / 252 Spd Jolly Nature - Dragon Claw
- Earthquake
- Rock Slide
- Swords Dance
Fiskars (Scizor m) Trait: Technician EVs: 252 Atk / 252 Spd Adamant Nature - Bug Bite
- Bullet Punch
- Brick Break
- Swords Dance
Nerez (Metagross) Trait: Clear Body EVs: 252 Atk / 252 Spd Adamant Nature - Meteor Mash
- Ice Punch
- Brick Break
- Bullet Punch
Red (shiny Gyarados f) Trait: Intimidate EVs: 252 Atk / 252 Spd Jolly Nature - Waterfall
- Earthquake
- Bounce
- Dragon Dance
Předně je tam několik věcí, které nedávají smysl. Můj tým byl naprosto nevyvážený. Ani jeden speciální úok. Scizor neměl Pursuit, ale Brick Break, který jsem nakonec ani jednou nepoužil. Navíc můj Gyarados měl špatná EV (náhodně rozdělená), takže jsem místo něj musel použít shiny Gyarados, kterou jsem chytil ve hře. Bounce je naprostý nesmysl, měl tam být Ice Fang, který měl původní Gyarados, ale to už jsem nemohl přeučit. - Battle log: 1. kolo Charmy 2:0 (2:0, 2:0) Rychlý zápas. Moji pokémoni měli silovou převahu. 2. kolo Tala 2:0 (2:0, 3:0) Tenhle zápas si moc nepamatuju, ale myslím, že byl dost podobný tomu prvnímu. 3. kolo kolossus 2:0 (1:0, 1:0) V první zápase jsem udělal dvě velké chyby, ale kolossus naštěstí taky, takže jsem vyhrál. V druhém zápasu jsem kvůli slabostem přišel o dva pokémony, ale měl jsem to celou dobu pod kontrolou. 4. kolo Scyther 2:1 (0:2, 3:0, 3:0) V prvním zápase jsem si hloupě nechal vyřadit prvního pokémona a zbývali mi Nerez a Fiskars, které oba vyřadil rychlejší soupeř ohnivými útoky. To byl rovněž jediný zápas, kde jsem použil Nereze. Druhé dva zápasy jsem snadno vyhrál. 5. kolo Raichu 2:0 (1:0, 3:0) Silová převaha mých pokémonů. 6. kolo Dratini 2:0 (3:0, 3:0) Všechno jsem snadno porazil Gabrielle. V druhém zápase mi dokonce Dratini neubral ani řivot. V prvním kole jsem použil Swords Dance a jeho pomalejší neEVovaný Crobat dal Confuse Ray. V druhém kole jsem zaútočil a trefil Rock Slidem. Ve třetím kole jsem se odzmátl a dal OHKO Slowbroovi Earthquakem. Ve čtvrtém kole jsem dal Dragon Claw, což Dratiniho Maganium nezabilo, ale ta Poisonpowderem minula a já v pátém kole dokonal dílo. 7. kolo Terrion 2:0 (1:0, 1:0) V prvním zápase jsem si to málem prohrál tím, že jsem machroval. Terrionovi zbýval už jen ten Ground/Dark krokodýl z Gen V, jehož jméno si nepamatuju. Chtěl jsem zkusit 3:0 a věděl jsem, že je neEVovaný, tak jsem riskl, jestli budu se Fiskarsem s Bug Bite rychlejší, ale nebyl jsem, on mě zabil a díky Moxie byl najednou nebezpečný. Pak jsem mu ubral přes polovinu životů s druhým. Kdybych býval v předchozím kole použil Bullet Punch, už by to bývalo stačilo. Nakonec ale můj poslední pokémon jeho útok přežil a vyřadil ho. Druhý zápas jsem odehrál na jistotu. 8. kolo Adam 2:1 (0:1, 1:0, 3:1) První zápas jsem prohrál. V druhém zápase mě trefil Thunderem Red a Fire Blastem Fiskarse, takže jsem měl posledního pokémona, ale s tím jsem mu zabil zbývající dva. V posledním zápase jsem měl Red s použitý Dragon Dancem, kterou jsem mu vyřadil jednoho pokémona a Adam proti mě měl Togekisse, kterého jsem nemohl zabít na jednu ránu. On mě mohl zabít jen kdyby dostal crit. Použil Ancientpower, který byl v tu chvíli nejsilnější z jeho útoků, ale měl jen 12.5% šanci na crit. Kdyby býval místo toho použil Air Slash, měl by 54% šanci mě vyřadit. Ale nemsylím, že by mi dokázal zabít dva pokémony. Po tom tahu Adam vzdal, příznačně jako první z mých soupeřů, který byl zároveň prvním soupeřem z kategorie Advanced. 9. kolo Behold3r 2:1 (0:3, 3:0, 2:0) V prvním zápase mě zaskočil Shell Smash Cloysterem, kterým mi zabil neutrálním Icicle Spearem Gaaru na jednu ránu. Pak už jsem ho nedokázal zastavit. V druhém zápase jsem měl silovou převahu s Gabrielle. Ve třetím zápase jsme měli stejné leady, jak v druhém, když Behold3r začínal s Sankyho japonskou Nintetales Yuki. Udělal jsem strategickou chybu, když jsem tentokrát nepoužil v prvním kole na jistotu Earthquake, on dal Hypnosis a já se vezl. Tentokrát měl v týmu i Cloystera, ale nakonec se mi to ale nějak podařilo otočit. 10. kolo madvorak 1:2 (2:1, 1:2, 2:3) Můj poslední zápas byl zároveň posledním zápasem turnaje a přímým soubojem o vítězství. Celkem podle očekávání jsme do něj šli oba neporaženi se skóre 9-0, akorát mě trochu překvapilo, že jsme oba posbírali tři dílčí prohry. Věděl jsem, že madvorak bude hrát Speed Boost Blazikena, kterého jsem chtěl hrát taky, ale nemohl jsem ho sehnat. První zápas byl pro mě nejlepší v celém turnaji. Ani jeden z nás neudělal v sehrávce žádnou zásadní logickou chybu. Zahájil jsem s Gabrielle, spolu s ní jsem hrál Red a Fiskarse. Povedlo se mi Blazikena zabít pomocí kombinace Gabrielle a Red. madvorak krom toho měl Starmie a třetího pokémona nepamatuju, ale vím, že to nebyl Dragnoite ani Volcarona. Pak jsem zápas de facto vyhrál za situace, kdy nám oběma zbývali dva pokémoni, když jsem správně odhadl, že madvorak stáhne a taky jsem stáhl, čímž jsem získal výhodu a tu už jsem nepustil. madvorak pak vzdal. Nabídl jsem madvorakovi celkovou remízu, ale pochopitelně chtěl hrát dál. Druhý zápas byl velmi nervózní. Asi pět minut jsme vybírali tým. Vzal jsem si stejnou trojku, ale začínal jsem s Red a on se Starmie. První kolo nám zabralo asi deset minut, protože nebyl žádný časový limit. madvorak zkoušel psychlogickou hru, když prohlásil, že to zahraje jako noob. Ale došlo mi, že je to past, která mě má přesvědčit, abych nestahoval, a stáhl jsem na Gabrielle. Starmie skutečně použila Thunderbolt. Následující tahy už byly o něco rychlejší. Zjistil jsem, že madvorak pořád hraje pomalou defenzivní Starmie, pomalejší než Gabrielle. Měl jsem možnost s Red zabít Blazikena, ale risknul jsem Dragon Dance kvůli rychlostní výhodě později v zápase a on mě na dvě rány zabil Brick Breakem a Flare Blitzem. I kdybych tu chybu neudělal, neporazil bych ho, protože jak jsem se po zápase dozvěděl, jeho třetí pokémon byl Dragnoite. Ve třetím zápase jsem začínal opět s Gabrielle a madvorak měl trojici Blaziken, Starmie, Dragonite. Nemohl jsem vyhrát, protože Blazikena jsem mohl zabít jedině s Red (do situace, kde bych ho zabil s Gabrielle, by mě nepustil, dokud mu zbýval další pokémon), Starmie jedině s Fiskarsem kdybych předtím obětoval Gabrielle a Dragnoita jen s Gabrielle předtím, než by použil Dragon Dance. madvorakovi se povedlo mi Flare Blitzem zapálit Red. Věděl jsem, že nemůžu vyhrát, tak jsem s Red zkusil na Dragnoita Bounce kvůli paralýze, ale ta 10% šance nevyšla. Pak už jsem neměl šanci vyhrát, takže jsem vzdal.
[219] Morx: Abych to upřesnil. Seděli jsme mimo dosah wifi KFC a wifi Černý Most byla filtrována přes nějaký systém, který zakazoval přístup na weby různých kategorií. Obecně nefungovaly hry (webgames, onlinehry atd..). A do této kategorie spadlo i PJZ (možná proto, že tam máme sekci "web hry", ale do jen spekuluju). Pika procházelo ;).
all: Jinak z pozice spoluorganizátora děkuji všem za účast a doufám, že se zase sejdeme u dalšího MS, které bude již pro 3DS hry XY. A jeětě bych rád poprosil účastníky na názor na pravidla. Vím, že když byla vyhlášena, moc velké nadšení to nepřineslo. Na turnaji jsem zaznamenal i názory, že omezení legend a předmětů trochu vyrovnalo síly a bylo dobrou výzvou...
A ještě jsem zapomněl zmínit dvě anekdoty ze svých zápasů: - Někdo (myslím, že Terrion) měl Ninjaska. Já kvůli tomu začínal náš první souboj s Gaarou a použil jsem Taunt. On pak měl jen Struggle. - V jednom souboji jsem se uklikl a přišel jsem kvůli tomu o pokémona a o možnost vyřadit v tom kole soupeřova pokémona.
[222] lisakVUK: K těm pravidlům - zákaz legend jsem už od začátku bral pozitivně, příjde mi to lepší než dělat nějaký seznam pokémonů, kteří mají být "moc silní". Oceňuju taky pro změnu single (což je základní mód pokémonních bojů) místo turnajově tradičních double. Za tím, že zakazovat itemy byla blbost, si ale pořád stojím. Plně chápu, že jste chtěli vytvořit alternativní podmínky bojů, ale odebrání itemů prostě jen snižuje strategické možnosti, nic víc. Proto jsem se (v rámci tebou daných limitací) snažil přijít s něčím, co by je zase rozšířilo, což se ale setkalo s neúspěchem. I tak to celkově ale bylo zajímavější a zábavnější, než jsem čekal, takže ve výsledku jsem s dopadem pravidel na turnaj samotný spokojený.
[223] John Beak: Ano, byl to Terrion. Větší sranda byla, když mu ten Ninjask bez dmgovacích movů zůstal v souboji se mnou jako jeho poslední pokémon.
[222] lisakVUK: Ohledně pravidel: - Hra jen na 3 pokémony: Často vedla k náhodným výsledkům, hlavně v prvních zápasech proti novému soupeři.
- Hra na dva vítězné: Dávala prostor napravit chyby, když Vás soupeř zaskočil. To vyvažovalo náhodnost výsledků prvních zápasů. Kdyby se ale hrálo s více pokémony, kola by byla příliš dlouhá.
- Omezení týmu na 5 pokémonů: Vyloženě hloupé. Výrazně to snižovalo počet možností a tím pádem i možnost bránit se například typovým nevýhodám.
- Hra bez předmětů: Hra bez předmětů výrazně mění celou mechaniku a opět značně ořezává možnosti (nelze hrát strategie založené na předmětech). Výrazně omazovala možnosti hrát defenzivní strategie, čímž snižovala průmerný počet tahů. Kdyby si mohl vybrat, toto pravidlo bych nepoužil.
- Bodování: Je škoda, že ve výsledcích nebyly zohledněny dílčí výhry, protože proti silným hráčům mají velkou hodnotu.
- Hra každého s každým: Při velkém počtu hráčů způsobila dlouhý a organizačně náročný turnaj. Doporučuji nahradit dvoufázovým systémem, kde se nejdřív odehraje předem stanovený počet kol (např. švýcarský systém nebo alespoň skupiny) a pak podle postupového klíče postupí několik nejlepších do vyřazovací fáze/finálové skupiny.
Žádné vyrovnání sil jsem nepozoroval. Statisticky silní pokémoni byli pořád silní a neEV hráči byli pořád v nevýhodě proti EV hráčům. Turnaje s atypickými pravidly, na které je potřeba udělat analýzu metagame a připravit si speciální tým, jsou zábavné, ale jsou vyloženě nevhodné pro hru s originál hrami, protože příparava je příliš zdlouhavá. To vyústilo v to, že řada hráčů převážně ze skupiny advanced na turnaj vůbec nedorazila. Vysokou účast si pak vysvětluji tím, že většina hráčů dorazila s minimální přípravou (třeba já se nepřipravoval vůbec a vybíral jsem jen z pokémonů, které jsem už měl; v Black jsem měl jen jeden odznak potřebný k tomu, abych odemkl měnění a zápasení) a použila buď in-game tým, nebo hrála s půjčenou hrou (zhruba polovina hráčů). Výsledkem pro mě byla nedostatečná kvalita turnaje po herní stránce, což je škoda, protože jinak to bylo zábavné. Na simulátorech by byly perfektní. S originál hrami bych se zaměřil na praktickou stránku a pořádal bych takové turnaje, na které může přijít hráč s pokémony, které používal už dřív a které bude používat i potom. A tím nemyslím in-game partu, protože pro hráče, kteří ke hře přistupují tímto způsobem, jsou pravidla celkem irelevantní a přijdou na každý turnaj s tou samou partou. Pak bychom mohli mít turnaje, které jsou zároveň kvalitní a zároveň zábavné i pro obyčejné hráče díky zachovanému rozdělení kategorií.
[225] John Beak: Samozřejmě jsem zapomněl na jeden bod. Podruhé prosím administrátory, aby mi dali možnost upravovat své příspěvky. Mám všechny možné poruchy a i když si to po sobě dvakrát přečtu, často něco přehlídnu. - Zákaz legend: Arbitrární pravidlo, jehož význam poněkud nechápu. Větší smysl by mělo například zakázat příliš silné pokémony. I přesto ho oceňuji, protože legendy se těžko získávají (většinou je potřeba dohrát celou hru). Sám jsem vždycky hrál bez legend, takže se mě to osobně nijak nedotklo. Za nejlepší alternativu bych tedy považoval zákaz legend plus příliš silných pokémonů.
Jak mě Morx poprosil, provedl jsem simulaci s alternativním bodovacím systémem, který bere v potaz dílčí výhry. Počítal jsem za každou výhru v zápase jeden bod, za remízu půl bodu a u výher 2:0 na zápasy jsem počítal tři body (protože kdyby byly zápasy remíza-výhra-výhra, hráč by měl dva a půl bodu, tedy víc, než za výhra-výhra). Původně jsem chtěl dávat za každou výhru dva body, ale z výše popsaných důvodů to nešlo. Chybějící zápasy jsem řešil pomocí projekce, kde jsem přenásobil získané body obráceným poměrem počtu odehraných zápasů (9 zápasů z 10 -> násobil jsem deseti devítinami). Nutno podotknout, že tento bodovací systém nezohledňuje, s kým byly ty či ony výsledky. Ještě bych mohl upravit stávající systém, kde je toto zohledněno, aby podporoval víc možných výsledků, než jen výhra-remíza-prohra. - Myšlenka navíc: Když se vymýšlí bodování, musí se předem vymyslet, jestli může být výsledek zápasu remíza. Pokud ano, bodovací systém se tomu musí přizpůsobit. Pokud ne, musí se přizpůsobit pravidla tak, aby nemohla nastat remíza.
[228] Vložilo Terrion dne 30.03.2014 v 17:36:26, OdpovědětIP hash: 4dcb465cb52b39
Tak já se jdu také podělit o své zážitky a dojmy z turnaje: Toto byl můj vůbec první turnaj, takže jsem moc nevěděl, co od toho mám očekávat. Zkoušel jsem si vybrat tým, který mi pomáhal vítězit v xy na GTS, ale netušil jsem, jaké strategie budou používat soupeři. Čekal jsem trochu více tunících strategií, ale jediný člověk, u kterého jsem se tohoto dočkal byla Behld3R (či jak se to jmenovalo) se svým super Cloysterem. Ostatní sázeli spíše na hrubou sílu super-effective typů, což mi moc nepomáhalo. O turnaji jsem věděl dlouho dopředu, takže jsem stihl zakoupit White 2 a vyhrát v dostatečném čase před turnajem. Postupně mě napqadaly novéa nové strategie, takže jsem cvičil další a další pokemony, do turnaje se nedostali mimo jiné Smeargle, Mamoswine, Lanturn, Muk, Ferrothorn či Lilligant. Nakonec jsem zvolil tento tým: Pykachu Altaria - Brave - Natural Cure -Dragon Dance -Cotton Guard -Dragon Claw -Earthquake Prkachu Krookodile - Timid - Moxie Earthquake Outrage Foul Play Stone Edge Pukachu Ninjask - Rash - Speed Boost Baton Pass Substitute Swords Dance Double Team Pokachu Metagross - Sassy - Clear Body -Iron Defence -Hammer Arm -Bullet Punch Zen Headbutt Pekachu Glaceon - Impish - Snow Cloak -Hyper Beam -Hail -Ice Beam -Blizzard "Nehra" Pelipper - Bold - Rain Dish -Fly -Stockpile -Surf -Spit Up Glaceona jsem vycvičil cestou vlakem na turnaj jenom proto, že jsem neměl žádného pořádného Special Pokemona a doufal jsem, že kombinací Hail - Blizzard - Snow Cloak budu mít naději na kosení soupeřů. Žalostně selhal a použil jsem ho snad jen 3x Můj hlavní tým byl vlastně Ninjask - Altaria - Krookodila, se kterými šlo celkem slušně hrát. Bohužel, vzhledem k tomu, že Ninjask sloužil jen k Batton Passování, občas se stávaly takové nemilé situace jako Struggle či že zůstal jako poslední a byl pomalu zabíjen Strategie, které se mi nejvíc líbily, když opomenu již zmiňovanou b3h3ld3ru byl Johnův Taunt proti Ninjaskovi a tuším že Talův Curse, taktéž proti němu. Nejzajímavější zápas byl asi s Dratinim, kde jsme se 2x dostali do situace, kdy mi Meganiem otravoval Altariu, kterou jsem vždy vystřídal a díky Natural Cure vracel zpět do hry. Je škoda, že se druhý zápas rozhodl mým critical hitem, protože to mohlo být ještě zajímavé. Který zápas mě naopak vůbec nepotěšil, byl ten s Talou, který měl až nehoráznou kliku, když vyhrál díky tomu, že mě 2x po sobě sejmul Fissurem a pak jeho Sharpedovi zafungoval 2x po sobě Protect. Celkově jsem si ale turnaj moc užil a už začínám trénovat na ten podzimní s xy. Co se feedbacku týče, tak nemám nic moc s ničím porovnávat, ale zkusím to: Hra jen na 3 pokémony: Myslím si, že je to dobrý mód, ačkoliv pro mého Ninjaska naprosto nevhodný (moje chyba :D). Hra na dva vítězné: To se mi celkem zamlouvá, člověk si osvojí soupeřovy strategie a může se jakžtakž bráni Omezení týmu na 5 pokémonů: Nemám s tím vůbec problém, člověk si potom musí vybrat daleko všestrannější Pokemony, já kromě Glaceona nepoužil nikoho, kdo by měl zraňující útoky stejného typu. Krookodile byl dokonce "chirální" Hra bez předmětů: Rozhodně beru, nemám rád souboje, které se vyhrávají útoky jako Switcheroo či Trick, to potom z toho ani není ten požitek. Kromě toho, člověk buď nezná či nemá všechny itemy a špatně se pak bojuje Hra každého s každým: Sice to bylo trochu náročnější a já byl prakticky pořád volný, nicméně se nikdo na turnaji nenudil, kde kdyby byl turnaj podle Johna, půlka lidí by pak neměla, co dělat. Zákaz legend: Tady mi to ani tolik nevadilo, sám v boxu moc legend nemám, navíc nemám rád Reshirama a Kyuurema, kteří se svým typem vysmívají boji s dračími Pokemony. Ale na turnaji XY bych je velice rád viděl Chci tedy poděkovat organizátorům za super turnaj, který jsem si náramně užil a už se nemohu dočkat dalšího
Moje zážitky z turnaje: Pravidla se mi moc nelíbila a víceméně se ztotožňuju se vším, co tady už uvedl John Beak. Nicméně jsem byl rád, že jsem si mohl na turnaji zahrát 4 Pokémony, které jsem si už dříve vytrénoval a zatím na žádném turnaji nepoužil. Hrát systémem každý s každým na 2 vítězné zápasy mi vyhovovalo a podobný systém zahrnující hraní velkého množství zápasů celkem bych preferoval i pro další ročníky. Při stavbě týmu jsem vycházel z toho, že při zákazu všech legend je Blaziken, který dostal abilitu Speed Boost, strašně OP. Takže jsem ho pochopitelně musel hrát :). Můj team: Ninetales: Flamethrower, Solarbeam, Sunny Day, Will-O-Wisp Blaziken: Swords Dance, Protect, Flare Blitz, Brick Break Volcarona: Quiver Dance, Roost, Flamethrower, Bug Buzz Dragonite: Dragon Dance, Roost, Dragon Claw, Earthquake Starmie: Psychic, Thunderbolt, Ice Beam, Recover Sestavu jsem si postavil nakonec jako sluníčkový team, kde Ninetales spouští sluníčko na neomezeně mnoho kol, ale pro jistotu má ještě Sunny Day, abych se nemusel dvakrát stahovat, kdyby mi soupeř narušil strategii vlastním počasím. Pak jsem měl v týmu 2 velmi silné up-stat sweepery: Blaziken a Volcarona. První fyzický, druhý speciální, oba byli schopní během jednoho kola nasbírat 3 up-staty. Zbylí dva Pokémoni (Starmie a Dragonite) byli counteři na soupeřova Blazikena a zároveň dva velmi rozdílní bojovníci, co vyrovnávali většinu slabin první trojice Pokémonů.
Na turnaj jsem se velice těšil, protože jsem měl mít možnost se poprvé po 4 letech utkat s Johnem Beakem na turnaji. Co se sestav soupeřů týče, tak mě zarazilo, že nikdo kromě mě nehrál Blazikena (zásadní problém zřejmě byl, že je ho možné získat jen z eventu). To ale neznamená, že by vyhrávat pro mě bylo snadné. V první polovině turnaje jsem 3 zápasy odehrál stylem prohra, výhra, výhra a navíc by mě v nich stačil jeden další špatně předvídaný tah a prohrál bych. Druhá polovina turnaje pro mě představovala celkem pohodové výhry a připravoval jsem se na souboj proti Johnu Beakovi. Ten byl doopravdy epický. Když jsme začínali hrát, měli jsme oba odehrané zápasy proti všem ostatním soupeřům a oba jsme měli skóre 9:0. Náš první zápas jsem prohrál, protože jsem si nezvolil správnou trojici Pokémonů. Ale to jsem v druhém zápase napravil (vybral jsem si Blazikena, Starmie a Dragonite) a ve třetím zápase opět vyhrál se stejnou trojicí po dlouhých a vyčerpávajících zápasech, kde jsme některé tahy vybírali i 5 minut. Byl to jeden z nejnapínavějších zápasů, jaké jsem kdy hrál.
Summary: Vyhrál jsem, ale bylo to extrémně těsné. Turnaj jsem si velice užil. Nicméně bych některé věci pro příště změnil: pravidla, poháry(y) ...
Ještě jsem si vzpomněl na jednu anekdotu: Minul jsem Rock Slidem (90%) a byl jsem zasažen Sheer Coldem (30%). [228] Terrion: Máš pravdu, že dvoufázový turnaj by znamenal, že vyřazení hráči by skončili dřív. Ale neslouhlasím s tím, že když nehraješ zápasy do turnaje, není co dělat. Je možné sledovat, jak hrají ti, kteří jsou ještě ve hře (a něco se přiučit), fandit, nebo prostě jen být s ostatními, povídat si nebo hrát něco jiného jako na srazech. Doprovodný program mi přijde jako zbytečně nucené řešení. V tom případě se vždycky dají výsledky švýcarského systému po X kolech počítat už jako konečné a žádná druhá fáze.
[231] Vložilo Terrion dne 30.03.2014 v 19:41:44, OdpovědětIP hash: 4dcb465cb52b39
[230] John Beak: Ano, to se ti hezce řekne, ale jak jsem sledoval zápas tebe a madvoraka, kteří jste tuším zbyli jako poslední, tak jsem se nudil k uzoufání, už jen z toho, jak jste si půl hodiny vybírali Pokemona. Ještě, že B3hold3r přinesl Kemony
[231] Terrion: Tak na oficiálních turnajích je časový limit na tahy. Kdyby to šlo zařídit, chtěl bych ho taky. Ale oceňuju, že píšeš Behlod3ra pokaždé jinak.
[233] Vložilo Terrion dne 30.03.2014 v 21:15:07, OdpovědětIP hash: 8b250ccefbfcbc24
[232] John Beak: časový limit by byl fajn. Já jsem teda vždycky potřeboval tak 10 sekund.:-D B3holder se píše všude jinak, já za to nemůžu
Děkuji za názor na pravidla. Ano, zákazy legend a předmětů byly omezující, ale to byl účel. Netradiční pravidla nutila i zkušenější hráče k zamyšlení se nad vhodnou strategií. A protože se takto obvykle nehraje, nebylo možné si vyhledat doporučení na internetu nebo vyjít ze zkušeností předchozích zápasů, každý musel popřemýšlet sám. Uznávám, že může být trochu odrazující trénovat speciální partu jen na takový ojedinělý formát turnaje, ale jelikož se dorovnává na level 50, není třeba trénovat zase extrémně dlouho. Co se týká hraní každého s každým, dokud je to časově zvládnutelné, jsem pro takto hrát, neboť je to nejférovější. Jakýkoliv vyřazovací systém je nespravedlivý, pokud někdo narazí na silného soupeře může vypadnout hned na začátku bez možnosti hrát dál, a to je špatné. Není důležité vyhrát, ale zahrát si a myslím, že i řada proher je lepší (a může i poučit) než jedna, dvě prohry a konec. Jinak v XY se dělit nebude, zaprvé je posilování statistik zahrnuto přímo do hry a lze provádět hravou formou na boxovacích pytlích a i výběr geneticky lepších Pokémonů a breeding je zjednodušený. A první Mistrovství budou probíhat podle oficiálních pravidel (systém ale bude zachován "náš" - tedy hraní každého s každým a nerozdělování podle věku). V budoucnu by možná mohlo dojít k nějakému rozdělení na nějaké skupiny (př. "nováčci" vs. "veteráni") podle účasti na předchozích Mistrovstvích XY, případně výsledků. Ale zatím je předčasné to řešit..
[232] John Beak: Pokud vím, v XY už jsou nějaké časové limity v multiplayeru zabudovány.
[234] lisakVUK: "Jinak v XY se dělit nebude, zaprvé je posilování statistik zahrnuto přímo do hry a lze provádět hravou formou na boxovacích pytlích a i výběr geneticky lepších Pokémonů a breeding je zjednodušený." Vidíš a já si pořád říkám, jak je to v XY daleko méně přístupné než v B2W2. Ale snad ty EV půjdou snadno přes hordy, až se mi jima bude chtít zabývat.
"Pokud vím, v XY už jsou nějaké časové limity v multiplayeru zabudovány." Časové limity byly stejné i předtím, ale ne pokud hraješ normálně lokálně s kamarádem, což je volba, která se nejspíš bude nadále používat při našich mistrovstvích.
Edit: [233] Terrion: [232] John Beak: Behold3r se sám píše Behold3r, ale alternativní varianty jsou plně přípustné a občas i nutné, takže mi nevadí, pokud mi někdo říká jinak. Například PJZ web mi na titulce píše "Ahoj Batmane!". Zpráva byla změněna dne 30.03.2014 v 23:18:12
V tom případě se mi jeví švýcarský systém jako ideální. Není vyřazovací, takže si každý zahraje stejné množství zápasů. Navíc jsou soupeři vybíráni tak, aby každé pokaždé hrál s soupeřem, který je mu v dosavadních výsledcích co nejblíž. Myslím si, že kvalita zápasů je důležitější, než kvantita. Když jsem soupeřům vyřadil všechny pokémony brutální silou mého nabušeného leadu, myslím, že je ty zápasy moc nebavily. Alespoň teda mě nebavily tolik, jako ty zápasy, kde jsem musel pořád přemýšlet, co zahrát. - Vytrénovat pokémona na padesátku je fakt to poslední, co při výrobě nového pokémona trvá příliš dlouho. Nejvíc času zabere křížení. Z toho, co jsem četl, se pokémon dá komplet stihnout do pěti hodin. Tohle si vynásob šesti. A přidej k tomu, že budou použitelní pouze pro ten zvláštní turnaj. Plus cesta na turnaj něco stojí pro mimopražské hráče, a všem to zabere půl dne. Ne pro každého má účast na takovém turnaji hodnotu 35 člověkohodin (a to nepočítám analýzu, vymýšlení strategie a testování).
[236] John Beak: Přidal jsem ti možnost editace vlastních příspěvků. Jinak co se týká švýcarského systému, samozřejmě uznávánm, že má své výhody. A pokud by se zvětšila účast, je to jedna z možností jak se s tím vypořádat. Ale dokud se stíhá hrát každý s každým, zachoval bych tuto tradici. Švýcarský systém totiž klade větší nároky na rozdělování hráčů a ač nikdo nevypadne na začátku, přesto prostě nehraje každý s každým (takže se odehraje méně soubojů). Vycházím z informací TADY.
[238] Vložil Sir dne 02.04.2014 v 15:34:17, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
No nevím, jestli se síly vyrovnaly, ale pořadí je stejné, jako bývalo i předtím (na předních pozicích madvorak, John Beak.. na chvostu tabulky Charmy, Dratini, Raichu), takže se nabízí otázka, zda omezení předmětů něco přineslo.. mě osobně by teda moc netěšilo, že jsem zápasil déle, ale stejně prohrál :D Zpráva byla změněna dne 02.04.2014 v 15:38:47
[239] Vložil Morx dne 02.04.2014 v 17:58:10, OdpovědětIP hash: 4dfce784555826ef
Ucelem zajimavy obmen rozhodne neni udelat ze spatnych hracu dobre a naopak.A nevi jak muze byt "jako byvalo predtim, ze je Dratini na chvostu tabulky, kdyz to byl jeho prvni turnaj ^^;.
[240] Vložil Sir dne 03.04.2014 v 15:34:14, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
dobře, Dratiniho beru zpět.. ostatního se ale držím :) pro mě, jako pro hráče by to asi bylo stejné.. nevím, jak ostatní
[240] Sir: Souhlasím s Morxem. Smyslem nebylo ani tolik snížit advanced hráčům šanci na výhru, ale vytvořit pro všechny netradiční výzvu. Ono to svým způsobem advanced hráče znevýhodňuje, protože se musí připravit na speciální pravidla a přitom mají ve zvyku mít co nejlepší Pokémony, takže musí věnovat delší dobu přípravě nebo holt snížit své nároky na ideální Pokémony. Navíc třeba ty jsi vždycky vystupoval proti používání legend, takže přestože se ti neláíbí zase omezení těch předmětů, myslím, že i pro tebe by to mohlo být zajímavé.
[240] Sir: Takže se držíš i toho, že třetí místo je podle tebe "na chvostu"?
[243] Vložil Sir dne 04.04.2014 v 19:42:31, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
[242] Behold3r: Co to placas? Jaky treti misto? :-D ja tu mluvil o nejakym Adamovi? Zpráva byla změněna dne 04.04.2014 v 19:46:55
[243] Sir: Matematici jsou samostatná kategorie; Raichu skončil na třetím místě své kategorie a podle tebe je u konce.
[245] Vložil Sir dne 05.04.2014 v 13:05:40, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
[244] Behold3r: tak mi podle tebe řekni, kterou tou tabulkou se mám řídit... obě dvě mají jiné pořadí.. jak tabulka Johna Beaka, tak tabulka, na níž je odkaz uveden v úvodním příspěvku :) obě dvě uvádějí něco jiného, takže já, jelikož jsem nebyl na turnaji, těžko můžu vědět, co je pravdivé a co ne Zpráva byla změněna dne 05.04.2014 v 13:10:26
[245] Sir: Oficiální výsledné pořadí je jen jedno a Raichu za své třetí místo dostal dokonce i diplom. Pokud máš potřebu se místo toho orientovat dle alternativních tabulek dodatečně vytvořených účastníky turnaje, tak osobně doporučuji tuhle: Zpráva byla změněna dne 05.04.2014 v 13:42:24
[245] Sir: V tom případě doporučuju číst i text mezi obrázky. Moje tabulka je simulace, jak by vypadaly výsledky, kdyby bylo alternativní bodování. Směrodatné jsou výsledky, které uvedl v příspěvku [246] Behold3r*.
[248] Vložil Sir dne 05.04.2014 v 17:24:17, OdpovědětIP hash: b0ddd9ea58d3b2a
[247] John Beak: nemám se řídit tvojí alternativní tabulkou, ale tabulkou, kterou napsal Behold3r a která má na tvojí alternativní tabulku odkazovat? Zpráva byla změněna dne 05.04.2014 v 17:30:39
[248] Sir: Pochopitelně jsem myslel tabulku, na kterou odkazuje první příspěvek. Minulý příspěvek je žert (viz hvězdička). Hráči kategorie advanced jsou označeni písmenem M, tudíž po jejich škrtnutí získáš pořadí hráčů kategorie standard.
Přidat příspěvek
|
|